Глутници вълци нападат добитък в странджанските села всекидневно. За атаките

...
Глутници вълци нападат добитък в странджанските села всекидневно. За атаките
Коментари Харесай

Вълци нападат стада в Странджа

Глутници вълци атакуват добитък в странджанските села ежедневно. За офанзивите на хищниците описват животновъди. Според тях, както в никакъв случай до момента, вълците нападали стадата и денем, а в битката с тях не помагали нито eлектропастирите, нито от овчарските кучета.

Пиратките са единственото средство, с което животновъдите съумяват да изплашен гладните глутници, които нападат без боязън даже денем. Алекси Чилиев, който живее в най-крайната къща в странджанското село Богданово, споделя, че от месеци овцете му са в стрес всеки ден.

Всеки ден вълци. Гледам, че овцете нещо се плашат, поглеждам - той вълкът при овцете. И като му извиках, той се стресна и потегли към мен, извиках още веднъж и отпътува нататък. Хвърлих брадвата и избяга, споделя животновъдът. Само часове по-рано и още веднъж по ярко, Алекси едвам съумява да избави стадото от две дребни вълчета, които не се плашат даже и от кучето му. Алекси споделя, че напоследък нито електропастирът, нито оградите стопират вълците. И се опасява, тъй като знае, че през зимата нападенията ще зачестят още.

От няколко дни 79-годишният овчар Димо Михалев не пуска телетата си на паша. Споделя, че със боязън извежда стадото от 150 крави.

Вълците са доста, за четири дни шест-седем телета ми изядоха. И то огромни, не дребните ми телета ", споделя мъжът. Единственото оръжие на Димо е овчарската гега. И мъчно съумява да прогони хищниците. И той като Алекси се запасил с пиратки.

Животновъдите от селата Богданово и Варовник имат стада с над 1200 животни. Вярват, че избавление против нападенията ще са само ловните хайки. Първата хайка за вълци ще бъде след седмица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР