Глухарчето е истинска съкровищница от полезни вещества. То е едно

...
Глухарчето е истинска съкровищница от полезни вещества. То е едно
Коментари Харесай

Вижте как глухарчето може да бъде полезно за здравето

Глухарчето е същинска съкровищница от потребни субстанции. То е едно от най-мощните естествени средства за филтриране на черния дроб. Освен това възстановява храносмилането и метаболизма. Изобилието от лутеин в него го прави отлично средство за опазване на зрителната заостреност и стопиране процесите на стареене. Вижте методите за приложимост на глухарче, които вършат чудеса със здравето​​​​​​:

Салата за намаляване
Необходима ви е шепа листа от глухарчета, няколко стръка зелен лук, копър, краставица и магданоз. Нарежете всичко на ситно. Подправете с растително масло и лимонен сок. Оставете салата да престои 5-10 минути, преди да я консумирате.
Лосион за избелване на старешки петна и лунички
Вземете по една шепа глухарче и магданоз. Изстискайте сока от тях. С получената течност третирайте старческите петна и луничките по 3 пъти дневно, до момента в който избледнеят.
Чай за филтриране на черния дроб, намаляване и изхвърляне на непотребната течност
Чаят може да се подготви от всички елементи на растението.
1. От венчелистчетата се подготвя прелестен и благоуханен чай. Можете да употребявате пресни или изсушени листенца. Сварете 1 супена лъжица от тях в чаша вода в продължение на 5 минути. Прецедете и подсладете със захар или мед.
2. Чай може да приготвите и от свежи листа, до момента в който към момента са горчиви. Вземете 2-3 шепи от тях. Запарете ги в 500 мл вряща вода за 5-7 минути, след което прецедете запарката. Може да прибавите към нея кора от цитрусови плодове или листа от мента за възстановяване на усета.
3. Отварата от корените ще помогне при болки в ставите
Смесете следните съставки: корен от глухарче (3 части), корен от берберис (3 части), корен от черен бъз (3 части), шишарки от хмел (3 части), цвят от вратига (3 части), листа от боровинка (2 части), ленено семе (2 части) и жълт кантарион (4 части).
Супена лъжица от тази примес варете 10 минути в чаша вода, след което настоявайте за 40 минути. С получения чай направете компрес на болното място и приемайте по 1 лъжица от него три пъти на ден.

Вино от глухарче за здрав черен дроб и подсилване на имунитета
Виното от цветовете на глухарче е необикновено здравословен и апетитен артикул. То се отличава с кехлибарен цвят с прелестен мирис.
Напълнете един 3-литров буркан с венчелистчета като редувате ред цветчета, ред захар (общото количество захар, което ви е не належащо, е 1.5 кг). Притискайте цветчетата, до момента в който ги редите, по този начин по-бързо ще пуснат сок. Оставете буркана на мрачно място за 3 дни. След три дни венчелистчетата ще се утаят, можете да добавите още. След това прибавете 0.5 литра чиста вода. Оставете буркана за още три дни на мрачно. След това филтрирайте получения сироп и прибавете 150 грама стафиди към него. Прибавете и сока от 1 лимон или портокал.
След два дни филтрирайте виното още веднъж. Оставете го на топло и мрачно място за няколко дни, до момента в който завърши ферментацията.
Запечатайте буркана и съхранявайте готовото вино в ледник до 6 месеца.
Масло от цветя на глухарче при кожни и стомашно-чревни проблеми
То третира сполучливо следи от белези, изгаряния, екзема и псориазис. Потопете ленена салфетка в него и направете компрес на проблематичното място.
Прието вътрешно облекчава запека и има жлъчегонно деяние.
За приготвянето му са ви нужни 100 грама цветове от глухарче и 250 мл слънчогледово олио или зехтин.
Оставете маслото да заври и с него залейте цветчетата. Олиото се оставя за един ден на слънце в компактно затворен буркан.
След това се филтрира и се съхранява на мрачно място.
Сироп от глухарче за детокс, имунитет и закъснение на стареенето
За приготвянето му са ви нужни най-малко 300 цветчета. Сложете част от тях на дъното на огромен буркан. Добавете 2-3 супени лъжици захар. Повторете процедурата до привършване на цветчетата. Съхранявайте компактно затворения буркан на хладно и мрачно място. Прецедете след седмица. Полученият сироп може да се употребява за добавка към десерти, палачинки, печива или да се приема разводнен с вода.
Мед от глухарче за възстановяване обмяната на веществата и бъбречната активност
Необходими са ви 200 броя свежи цветове глухарче, 2 л вода, 1 лимон, 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина, 1.5 кг захар.
Сложете вода да заври. След това прибавете цветчетата. Оставете ги на котлона за 15 минути. След като махнете тенджерата от котлона, оставете цветчетата във водата за 12 часа.
Прецедете течността и още веднъж я върнете на котлона. Добавете захарта и варете до втвърдяване. Пет минути преди края на топлинната обработка прибавете сока от лимона и лимонената киселина. Съхранявайте готовия мед в бурканчета в хладилника.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР