Глоби за близо половин милион лева са наложени на наематели

...
Глоби за близо половин милион лева са наложени на наематели
Коментари Харесай

Половин милион глоби за плажове, спират концесии

Глоби за близо половин милион лв. са наложени на наематели и концесионери на плажове.

Санкциите са за редица нарушавания, като най-често това са: липса на спасители и надвишаване на разрешените търговски площи. Заради систематични нарушавания ще бъдат прекъснати договорите за стопанисването на 7 плажа, разгласи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

„ Елените-1, Бяла- Централен, Равда, Градина в Созопол, Слънчев бряг-Централен, Шкорпиловци, Обзор-Юг. Има и още претенденти, само че чакаме до края на септември да забележим дали ще се отстранили нарушаванията, които сме открили през предходната година и през тази. Съответно и те ще бъдат препоръчани за прекратяване”, съобщи Николина Ангелкова- министър на туризма.

При две следващи нарушавания стартираме преустановяване на контракта, това ще създадем от 1 октомври, сподели министърът. Някои от договорите за преустановяване имат комбинирани нарушавания. Един от плажовете е с нарушаване за липса на указателни табели, само че сходни случаи са много по-малко. „ Доказали сме, че сме безкомпромисни, тъй че прекратяваме договорите и стартираме нови процедури. Важно е да се извършват законите и да имаме първокласен туристически артикул “, безапелационна бе министър Ангелкова.

Тя добави още, че в измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) се плануват спомагателни наказания във връзка с неохраняемите плажове. Едно от честите нарушавания, които това лято специалистите са откривали, е че точно на неохраняеми плажове се разполагат нерегламентирани търговски обекти и се вършат опити да се прави противозаконна комерсиална активност. Надяваме се, че с измененията и посредством по-строгите наказания това ще бъде спряно, сподели министър Ангелкова.

Тя обаче акцентира, че като цяло нарушаванията през летния сезон понижават. „ Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия отрасъл стават по-отговорни. На срещата с контролните институции, локалната власт и сектора обсъдихме и въпроси, които би трябвало да бъдат решени за идващото лято. Например, да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройство на територията, когато приказваме за местата за настаняване “, добави министър Ангелкова. Според нея осъществените инспекции взаимно с Национална агенция за приходите и РЗИ са дали положителни резултати.

Директорът на регионалната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов посочи, че с към 50% са намалели грабежите по Черноморието. Само за Община Несебър, в чиято част е и Слънчев бряг, понижението на закононарушенията е с над 30 на 100 спрямо предходната година, посочи той.

Има спад на сигналите за замърсяване на Южното Черноморие, сподели инж. Тонка Атанасова, шефа на РИОСВ-Бургас. Кметът на Приморско Димитър Германов съобщи, че равнището на работа сред общински и страни служби е извънредно положително. „ Надявам се с измененията в законодателството нещата да станат още по-добри “, заключи той.

Прокуратурата отхвърли на Симеонов за Ангелкова

Вицепремиер и министър в спор за "Какао бийч "

Симеонов даде хората на Ангелкова на основния прокурор

Нова възбрана - без палатки и хавлии на плажа

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР