Глобалното затопляне и окисляването на водата в океаните могат да

...
Глобалното затопляне и окисляването на водата в океаните могат да
Коментари Харесай

Учени: Кораловите рифове в целия свят може да изчезнат до 2100-ата г.

Глобалното стопляне и окисляването на водата в океаните могат да унищожат всички коралови рифове до 2100-ата година, оповестява в. " Дейли мейл ".

Учени от Хавайския университет в Маноа откриха, че климатичните промени, провокирани от дължащите се на човешката активност парникови газове, са на път да унищожат сред 70 и 90 на 100 от кораловите рифове през идващите 20 години. Осъществяването на планове за отбрана на кораловите рифове, в това число на Големия бариерен риф край брега на Австралия, също ще се сблъска със съществени провокации през идващите години. Бъдещото замърсяване в резултат на човешката активност ще има дребни последици, що се отнася до унищожаването хабитата на коралите, защото индивидът към този момент е предизвикал огромни увреждания на рифовете. " Към 2100-ата година картината ще е злокобна ", увери експертката по биогеография Рене Сетър от университета.

По-топлата вода вследствие повишението на океанските температури стресира коралите, като ги кара да се освободят от водораслите, на които дължат 90 на 100 от силата си. Това води до избелване на коралите. Избелените корали не са мъртви, само че са с нараснал риск от гибел. Учени от години предизвестяват за заплахата от избелване на коралите. Подобно избелване докара до заличаване на към 30 на 100 от коралите в Големия бариерен риф през 2016 година Корали могат да оцелеят след избелване, в случай че задоволително бързо получат хранителни субстанции. В противоположен случай умират за дни, предава Българска телеграфна агенция.

Учени направиха опити да извършат трансплантация на отгледани в лабораторна среда корали в умиращи рифове в океана. Смяташе се, че израслите в лаборатория корали ще дадат подтик на възобновяване на рифовете. Нивото на оцеляване на трансплантираните корали обаче в редица случаи бе ниско.

В рамките на проучването си Сетър и сътрудниците й картографирали региони в океана, в които ще е добре да се положат старания за възобновяване на коралови рифове. Били направени симулации на температурата на океанската повърхнина, силата на вълните, киселинността на водата, замърсяването и свръхриболова в региони, където има корали. Учените установили, че множеството региони, в които през днешния ден живеят корали, няма да са подобаващ хабитат за тях към 2045-а година Районите, които са подобаващ хабитат за коралите, ще намалеят още повече до 2100-ата година Тогава единствено някои елементи от Калифорнийския залив и Червено море ще са подобаваща среда за коралите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР