Глобалното замърсяване с пластмаса се насочва към необратима повратна точка

...
Глобалното замърсяване с пластмаса се насочва към необратима повратна точка
Коментари Харесай

Замърсяването с пластмаса на планетата може вече да е непоправимо

Глобалното замърсяване с пластмаса се насочва към " необратима повратна точка " съгласно изследване, оповестено в списание Science, осведоми ДПА.

Въпреки паниката в международен мащаб, провокирана от шокиращи изображения на реки и морета, затрупани с пластмасови боклуци , казусът може да е към този момент безвъзвратен , предизвестиха откривателите, като подчертаха, че " равнищата на пластмасовите излъчвания в международен мащаб могат да провокират резултати, които няма да можем да обърнем ".

Водещият създател Матю Маклауд от Стокхолмския университет акцентира, че пластмасата " изтича на всички места в околната среда ", в това число в страни " с добра инфраструктура за обработка на отпадъците ".

Дори и тогава преработването има " доста ограничавания " съгласно съавтора на изследването Мине Текман от института " Алфред Вегенер " в Германия, защото богатите страни изпращат отпадък " в страни с по-лоши уреди ".

Правителствата на Малайзия и Филипините са измежду тези, които през последните години яростно върнаха кораби с отпадък, изпратени от страни като Канада и Южна Корея.

Текман съобщи, че производството на " необработена пластмаса " би трябвало да бъде лимитирано, а износът на боклуци да бъде неразрешен, в случай че дестинацията няма по-добри уреди за преработване от източника.

До 46 млн. метрични тона пластмаса се изхвърлят на сушата и в реките и моретата всяка година - проливен дъжд, който може да се удвои доникъде на десетилетието и да утежни казуса с атмосферните въздействия, когато пластмасовите боклуци се разграждат на дребни частици, които замърсяват хранителната верига.

" Изветрянето непрекъснато трансформира свойствата на замърсяването с пластмаса, което отваря нови порти за повече въпроси ", сподели Ханс Петер Арп от Норвежкия геотехнически институт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР