Глобалното производство на транспортни контейнери е спаднало драстично, тъй като

...
Глобалното производство на транспортни контейнери е спаднало драстично, тъй като
Коментари Харесай

Световното производство на контейнери намалява, докато търсенето на стоки потъва

Глобалното произвеждане на транспортни контейнери е спаднало фрапантно, защото търсенето на артикули потъва след облекчаването на пандемичните ограничавания, оставяйки кутиите от гофрирана стомана да се натрупат в огромните пристанища.

Цифрите, предоставени на Financial Times от Drewry, консултантска компания за морски проучвания, демонстрират, че производството на 20-футови еквивалентни единици — общоприетият размер на резервоар в промишлеността — е спаднало със 71 % от 1,06 милиона до 306 000 сред първото тримесечие на 2022 година и същия интервал тази година.

Спадът бележи внезапен поврат от преди две години, когато производството на контейнери процъфтяваше в отговор на провокирания от пандемията скок в търсенето на физически артикули, което докара до дефицит на транспортните контейнери.

Търсенето на износни артикули обаче понижа, откакто рестриктивните мерки се облекчиха и стопанските системи се отвориха още веднъж, оставяйки корабната промишленост с противоположния проблем: остатък от контейнери, който заплашва да претрупа пристанищата в Китай, където се създават до 95 % от контейнерите в света.

AP Møller-Maersk, един от най-големите корабни конгломерати в света, съобщи, че стопира производството на сухи контейнери най-малко до 2024 година, макар че сподели, че може да възобнови производството на 20-футови кутии по-рано от по-големите си 40-футови версии, защото търсенето на първите наподобява по-издръжливо.

Ан-Софи Зерланг Карлсен, началник на доставката на клиенти в Азиатско-Тихоокеанския район на Maersk, сподели пред Financial Times, че компанията също се стреми да продаде или бракува повече от по-старите си кутии, с цел да се възползва от пренасищането.

Спадът в търсенето удари мощно производителите. Печалбите на China International Marine Containers, един от най-големите производители на кутии в страната, се сринаха с 91 % на годишна база до 160 милиона юана (23 милиона долара) през първите три месеца на тази година.

Продажбите на общоприети контейнери са спаднали със 77% през интервала, оповестиха от компанията със седалище в Шенжен, обвинявайки „ продължителния спад в търговията с контейнери и незадоволителното търсене на нови контейнери “.

COSCO Shipping Development, подразделението за произвеждане на контейнери на държавната корабна група COSCO, регистрира спад на облагите от 71% през първото тримесечие на тази година до 398 милиона юана.

Икономистите на Световната комерсиална организация считат, че растежът на износа ще се забави през тази година, което допуска, че търсенето на контейнери ще остане едва. Последните прогнози на СТО, оповестени предишния месец, правят оценка подтик на търговията със артикули от едвам 1,7 % тази година - спад от растеж от 2,7 % през 2022 година

Контейнерните корабни линии към този момент би трябвало да се оправят със сериозен спад на облагите след рекорден интервал на облаги по време на блокирането поради Covid-19, когато спиранията на веригата за доставки – дружно с взрива в търсенето на артикули – покачиха разноските за мореплаване.

Бумът накара корабните групи да бързат да се запасят с нови контейнери, откакто провокираните от пандемията тесни места в доста пристанища доведоха до дефицит на кутии за транспорт на артикули от Азия.

През 2021 година международното произвеждане доближи 7,1 милиона общоприети контейнера, повече от два пъти повече от производството през 2020 година, съгласно Drewry.

Сега търсенето е намаляло толкоз фрапантно, че притежателите на пристанища в района са изправени пред нов проблем - да намерят място за рекордни размери неизползвани кутии.

Запасите към този момент са на рекордни равнища в Азиатско-тихоокеанския район, сподели Карлсен, добавяйки, че се чака „ големи количества “ контейнери да продължат да се натрупат в пристанищата в района през тази година.

Наличността на кутии в Шанхай, най-голямото контейнерно пристанище в света, е по-висока тази година, в сравнение с по време на пролетното блокиране на 2022 година, съгласно анализаторската компания Container xChange.

Въпреки това Майкъл Фицджералд, заместник-главен финансов шеф на листната в Хонконг корабна група Orient Overseas Container Line, сподели по-рано този месец, че пренасищането на китайските пристанища е намаляло „ през последните няколко седмици “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР