Глобалният туризъм плавно ще се възстановява и ще достигне предпандемичните

...
Глобалният туризъм плавно ще се възстановява и ще достигне предпандемичните
Коментари Харесай

Искам да се пенсионирам. Но къде?

Глобалният туризъм гладко ще се възвръща и ще доближи предпандемичните равнища не по-рано от 2024 година, е прогнозата на Световната туристическа организация (UNWTO). Много хора нямат самообладание още веднъж да стегнат куфари и да не помнят рестриктивните мерки, наложени от пандемията. Особено това важи за възрастните, на които им следва пенсиониране и желаят приключението да продължи. Данни на Администрацията за обществено обезпечаване на Съединени американски щати (SSA) сочат, че над 700 000 американци получават пенсиите си в чужбина. Патриша Дохърти показва 10 най-хубави места за пенсиониране от Европа до Южна Америка на страниците на списание Travel+Leasure. В публикацията си тя показва, че здравните грижи, визовите условия, локалната просвета, налозите и разноските са значимите критерии при вземането на решение. „ С толкоз доста съображения е неотложно да потърсите професионален съвет, а съветниците ще ви предлагат да прекарате най-малко няколко месеца на определеното място, преди дефинитивно да се преместите там. Държавният департамент на Съединени американски щати също е отличен избор за всеки, който обмисля пенсиониране в чужбина ”, предлага създателят.

1. Панама

Тази централноамериканска република се трансформира в дестинация за пенсиониране, частично заради близостта си до Съединени американски щати, частично поради климата и гостоприемството на локалните. Издръжката на живот може да дава отговор на множеството бюджети според от местоположението и стила на жилището.

Местният парламент направи пенсионирането в Панама изключително привлекателно с въвеждането на т.нар.пенсионната виза – доказателство за пенсионен приход от най-малко 1000 $ на месец. Притежателят и може да разчита на редица преимущества, в това число отстъпки за разнообразни услуги и освобождение от налози при импорт на артикули за бита. С годен паспорт посетителите могат да останат за три месеца, само че за непрекъснато престояване местeн имиграционен юрист би трябвало да се оправи с детайлностите.

Панама има двустепенна здравна система с публични и частни лечебни заведения, клиники и лекари, като и двете изискват доплащане за услуги, отвън обществената система. Повечето пенсионери избират частната система, която предлага отлични грижи и улеснения на рационални цени, покрити от частна застраховка или осигуровки. 

2. Португалия

Португалия се трансформира в една от най-популярните дестинации за пенсиониране през последните години освен за европейците. Мекото време, прелестната природа и приветливите жители са някои от аргументите. Имотите и общите разноски за живот са рационални, с вариации според от мястото, където ще се установите. Разходите за Лисабон и Порто са с към 50% по-ниски от тези в Ню Йорк, като животът в Порто е малко по-евтин в съпоставяне със столицата.

Законно пребиваващите могат да се записват в Националната здравна работа за достъп до държавни лечебни заведения и здравни центрове, като заплащат за услугите, които употребяват. За други здравните грижи нормално се покриват от частна застраховка. Здравната осигуровка е нужна като изискване за приемане на позволение за престояване, дружно с паспорт и доказателство за приходи. Пенсионерите би трябвало да аплайват в локално консулство за позволение за престояване, което е годно за пет години, а откакто изминат, могат да аплайват за статут на непрекъснато пребиваващи.  

3. Доминиканска република

 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР