Глобалният растеж ще се забави до 2,9% през 2023 г.

...
Глобалният растеж ще се забави до 2,9% през 2023 г.
Коментари Харесай

Глобалният растеж ще се забави по-малко от очакваното, според МВФ

Глобалният напредък ще се забави до 2,9% през 2023 година по отношение на 3,4% през 2022 година През идната година икономическата интензивност ще се увеличи до 3,1 на 100. Това прогнозата на Международния валутен фонд, огласена през днешния ден.

Институцията поправя с 0,2 пр.п. нагоре упованията си от октомври, заложени в Световните стопански вероятности (WEO), само че те въпреки всичко са под историческата (за интервала 2000-2019 г.) междинна стойност от 3,8 %.

Растежът на еврозоната се чака да доближи 0,7 % през тази година (с 0,2 пр.п.) и с 1,6 на 100 през идната. През 2022 година МВФ преразгледа растежа на еврозоната нагоре до 3,5 % от 3,1 % преди този момент заради по-ниските цени на силата и спомагателните ограничения за поддръжка от страна на търсенето.

Повишаването на лихвите на централните банки в опит да се ограничи инфлацията и войната в Украйна не престават да натежават върху икономическата интензивност, считат анализатори. В отчета те означават, че „ бързото разпространяване на COVID-19 в Китай забави растежа през 2022 година, само че скорошното наново отваряне проправи пътя за по-бързо от предстоящото възобновяване ”.

МВФ чака световната инфлация да спадне от 8,8% през 2022 година до 6,6 на 100 – през 2023 година, и до 4,3% -  през 2024 година Нивата обаче са над тези в годините преди пандемията (2017–2019 г.), когато са били приблизително към 3,5 %.

Балансът на рисковете остава в посока надолу, само че неподходящите опасности понижиха след отчета за международните стопански вероятности от октомври 2022 година Малко по-оптимистични са прогнозите за търсенето и за по-ускорен спад на инфлацията. От друга страна, тежките здравни проблеми в Китай биха могли да спрат възобновяване, войната на Русия в Украйна може да ескалира, а по-строгите световни финансови разноски биха могли да влошат дълговата рецесия, предизвестяват от МВФ.

Финансовите пазари също биха могли ненадейно да реагират в отговор на вести за неподходяща инфлация, до момента в който по-нататъшната геополитическа фрагментация може да попречи на икономическия прогрес.

В множеството икономикиприоритетът остава постигането на устойчива дезинфлация на фона на рецесията с разноските за живот. С по-строгите парични условия и по-ниския напредък, които евентуално засягат финансовата непоклатимост и стабилността на дълга, е належащо да се разпрострат подобаващи принадлежности и да се укрепят рамките за преструктуриране на дълга. Фискалната поддръжка следва да бъде по-добре ориентирана към тези, които са най-засегнати от нарасналите цени на храните и силата, а широкообхватните ограничения за фискално облекчение би трябвало да бъдат оттеглени, предлагат от МВФ.

От институцията смятат, че многостранното съдействие е от значително значение за намаляване на изменението на климата посредством ограничение на излъчванията и повишение на екологичните вложения.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР