Глобалният пазар на инвестиции в имоти е нараснал с над

Глобалният пазар на инвестиции в имоти е нараснал с над ...

Глобалният имотен пазар се е разширил с 1,1 трлн. долара през 2017 г..


Глобалният пазар на инвестиции в имоти е нараснал с над един трилион долара, или 15%, през 2017 г. в резултат на благоприятните валутни курсове и ръста на стойността на капитала, съобщава онлайн изданието ipe.com.

Според ежегодния доклад „Размер на имотния пазар“ на компанията MSCI пазарът на инвестиции в имоти е постигнал растеж от 7,4 трлн. долара през 2016 г. до 8,5 трлн. долара през 2017 г.

Авторите на изследването, които вземат предвид размера на професионално управлявания глобален пазар на инвестиции в имоти, отбелязват, че заради оскъпяването на валутата пазарите във Великобритания и Германия са нараснали с над 100 млрд. долара през 2017 г.

Още по тематаДържавните пенсионни и инвестиционни фондове планират повече инвестиции в имотиХонконгските инвеститори си имат нова цел в полезрениетоИмотите вече не са популярна инвестиция във Великобритания
През този период стойността на еврото спрямо американския долар се повиши с 14%, отбелязва докладът. Британският паунд също напредна с 9% спрямо долара, докато през 2016 г. паундът загуби 16% от стойността си в резултат на гласуването за Brexit.

Ръстът на стойността на капитала и новите развития на пазара като ново строителство и сделки за продажба с обратен лизинг (свързани с продажбата на актив и обратното наемане на същия актив – бел. ред.) също са допринесли за разширяването на пазара.

„Макар че вариациите на валутните курсове несъмнено са оказали относително въздействие върху някои включени в индекса страни с течение на времето, ръстът на стойността на капитала също е дългосрочен фактор, който оформя пазара днес, и в много страни стойността на капитала в местната валута е нараснала през 2017 г.“, казва Джей МакНамара, ръководител на отдел „Недвижими имоти“ в MSCI.

„Освен това не бива да забравяме влиянието на световната финансова криза върху средата днес. Както Великобритания, така и САЩ преживяха значителен спад на стойността на капитала. Абсолютните размери на пазара на тези две страни нараснаха съответно с 40% и 70% спрямо най-ниското им ниво през 2008 и 2009 г.“, допълва той.

Това не се отнася за всички пазари в света, отбелязва МакНамара и допълва, че размерът на пазара в Япония, например, все още е под нивото от 2009 г. въпреки постигнатия ръст в последните три години.

САЩ са останали най-големият пазар през 2017 г., като са добавили 244,5 млрд. долара към размера си, който е достигнал 2,97 млрд. долара. Япония и Великобритания са запазали втората и третата си позиция със съответно 798 млрд. долара и 720 млрд. долара.

Германия е изместила Китай като четвърти най-голям пазар с размер от 520 млрд. долара спрямо 482 млрд. долара за азиатския гигант.

Източник: investor.bg