Глобалният недостиг на чипове продължава да притиска веригата на доставки

...
Глобалният недостиг на чипове продължава да притиска веригата на доставки
Коментари Харесай

Смяна на чипа през... 2023 г.

Глобалният дефицит на чипове продължава да притиска веригата на доставки на полупроводници, употребявани безусловно във всичко - от коли до прахосмукачки. Картината се добавя от забавеното произвеждане на съставни елементи и незадоволителния брой транспортни контейнери, поради което времето за осъществяване на поръчките се удължава още повече. Това важи най-вече за страни, които са съществена част от индустриалната верига на доставки като Виетнам, Южна Корея и Китай. Въпреки първичните упования, че проблемите ще бъдат решени до края на тази година, от ден на ден представители на бранша приказват за вероятни забавяния даже до 2023 година

Кризата настъпи, откакто търсенето на артикули след първите месеци на пандемията набъбна доста в доста браншове, употребяващи чипове - от автомобилния, през производството на компютри и гейминг конзоли, даже до електрически четки за зъби. В един миг се получи съвършената стихия поради нарушената верига на доставки, спрени фабрики за чипове, естествени бедствия, занимателен превоз и други Търсенето надвиши доста предлагането и производителите на чипове трябваше да избират на коя промишленост и компания да доставят първо.
Няма коли
Най-засегнатият бранш несъмнено е автомобилният. Сроковете за доставка на чипове за колите (в един съвременен модел има приблизително 1300 чипа, употребявани за всичко - от датчици за дъжд до сензори за температура) се удължиха от естествените преди 8-12 седмици до 36-40 седмици сега. Автогигантите са принудени даже да стопират краткотрайно произвеждане - Toyota понижи потенциала си с 40% през септември. Естествено, това се отрази и на пазара: потребителите чакат повече за доставка на нова кола (включително и в България), което се отразява и на цените, и на пазара на използвани коли. Наличните модели са доста малко - изследване в Съединени американски щати сподели, че наличните бройки сега в дилърствата е 30% от предпандемичните равнища.

Консултантската компания AlixPartners удвои предходната си прогноза за отражението на сегашната рецесия върху автопроизводителите до 210 милиарда $ в пропуснати доходи поради пониженото произвеждане през тази година от 7.7 млн. коли. Все повече компании приоритизират и електрифицираните модели и насочват всичките си налични чипове към тяхното произвеждане.

Ситуацията се утежнява и от обстоятелството, че автомобилната промишленост би трябвало да се бори безусловно за всеки чип с други браншове, които работят с доставчиците на полупроводници доста преди автомобилните гиганти. Преди тях като клиенти и размер на поръчките са производителите на компютри, смарт телефони и индустриалните клиенти.

" В момента всеки краен пазар за полупроводници е обиден. В тази промишленост съм от 27 години и в никакъв случай не съм виждал сходно нещо ", съобщи пред CNBC Мат Мърфи, изпълнителен шеф на производителя на полупроводници Marvell Technology. Според него сегашната обстановка може да се задържи през цялата 2022 година Прогнозата му е по-песимистична от някои други в промишлеността като изпълнителния шеф на AMD Лиза Су.
Капитал - брой 41
" Винаги сме прекосявали през цикли на върхове и спадове, когато търсенето изпреварва предлагането и назад. Първата половина на 2022 година ще е сложна, само че през второто полугодие индустриалният потенциал ще стартира да се възвръща ", съобщи тя по време на конференция в Бевърли хилс. Според Су са нужни сред 18 и 24 месеца за построяването на нов цех, като доста играчи в бранша са почнали такива вложения преди година.
Все повече вложения в произвеждане
Конкурентът на AMD Intel разгласи през март, че ще влага 20 милиарда $ в нови производства в Аризона. Най-големият производител на полупроводници в света - тайванската TSMC също строи цех за 12 милиарда $ в Аризона и ще вложи общо 100 милиарда $ през идващите три години в повишаване на потенциала.

Не липсват и по-оптимистични прогнози. Изпълнителният шеф на Tesla Илън Мъск наскоро назова дефицита на чипове " кратковременен проблем ", защото сега се построяват доста нови производства и потенциалът ще се възвърне още през идната година. Предвижданията му са радикално разнообразни от тези на изпълнителния шеф на Daimler Ола Калениус, който счита, че забавянето може да продължи даже до 2023 година, " само че най-малко няма да е на сегашните равнища ". Сигурният факт е, че най-малко доникъде на идната година дефицитът на чипове и съответните артикули, които те зареждат, ще продължи да се усеща от всички консуматори.

Глобалният дефицит на чипове продължава да притиска веригата на доставки на полупроводници, употребявани безусловно във всичко - от коли до прахосмукачки. Картината се добавя от забавеното произвеждане на съставни елементи и незадоволителния брой транспортни контейнери, поради което времето за осъществяване на поръчките се удължава още повече. Това важи най-вече за страни, които са съществена част от индустриалната верига на доставки като Виетнам, Южна Корея и Китай. Въпреки първичните упования, че проблемите ще бъдат решени до края на тази година, от ден на ден представители на бранша приказват за вероятни забавяния даже до 2023 г.Кризата настъпи, откакто търсенето на артикули след първите месеци на пандемията набъбна доста в доста браншове, употребяващи чипове - от автомобилния, през производството на компютри и гейминг конзоли, даже до електрически четки за зъби. В един миг се получи съвършената стихия поради нарушената верига на доставки, спрени фабрики за чипове, естествени бедствия, занимателен превоз и други Търсенето надвиши доста предлагането и производителите на чипове трябваше да избират на коя промишленост и компания да доставят първо.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР