Глобалният икономически растеж през 2022 г. няма да достигне дори

...
Глобалният икономически растеж през 2022 г. няма да достигне дори
Коментари Харесай

Световният БВП няма да достигне и половината от миналогодишния

Глобалният стопански напредък през 2022 година няма да доближи даже половината от този през 2021 година поради войната в Украйна и пандемията от Ковид в Китай. Това сочи прогноза на икономистите от Morgan Stanley, оповестява Ройтерс.

Анализаторите на банката считат, че тази година растежът на международния Брутният вътрешен продукт на годишна база ще бъде 2,9% - това е 0,4 процентни пункта под междинната прогноза, и много под този през 2021 година - 6,2%.

" Рецесията е международна ", оповестиха специалистите в собствен отчет.

Анализаторите считат, че забавянето се дължи на композиция от разхлабване на фискалните тласъци и по-строга парична политика на централните банки, които се пробват да управляват рекордно високата инфлация, както и на продължаващите случаи на заразяване с Ковид, предизвикали непрекъснатите спирания в световната верига за доставки.

Тъй като разрешаването на рецесията в Украйна наподобява малко евентуално и защото доста централни банки към този момент се пробват да забавят растежа в опит да спрат инфлацията, капацитетът за развиване на международната стопанска система наподобява стеснен, настояват икономистите от Morgan Stanley.

„ В никакъв случай не се следи връщане на световния Брутният вътрешен продукт към наклонността отпреди Ковид-кризата “, настояват специалистите.

Единствените две огромни стопански системи, в които икономистите на Morgan Stanley не виждат риск от доста закъснение, са Япония и Индия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР