Глобалният дълг нарасна до рекордните $226 трилиона долара миналата година,

...
Глобалният дълг нарасна до рекордните $226 трилиона долара миналата година,
Коментари Харесай

МВФ обясни защо рекордните $226 трилиона глобален дълг са риск за света

Глобалният дълг набъбна до рекордните $226 трилиона $ предходната година, което поражда опасения по отношение на неговата резистентност с повишаването на лихвените проценти, заяви Международният валутен фонд, представен от Bloomberg. Според МВФ това крие съществени опасности за световните финанси.

По-бързото от предстоящото повишение на лихвите може да окаже напън върху мощно задлъжнелите страни и да принуди държавните управления и фирмите да понижат дълга и разноските, което ще навреди на икономическия напредък, разясняват от МВФ в отчет.

Глобалният дълг се е повишил с 28 процентни пункта до 256% от брутния международен вътрешен артикул през 2020 година, което е най-големият растеж за една година след Втората международна война, споделиха те, цитирайки данни от най-новата база данни за световния дълг на фонда.

С повишаването на лихвените проценти фискалната политика нормално се поправя, защото държавните управления харчат повече за обслужване на дълга и понижават разноските, с цел да държат дефицитите под надзор.

Публичният дълг набъбна в развитите стопански системи предходната година, защото държавните управления вкараха големи фискални тласъци, с цел да се оправят с пандемията от Covid-19. Според откривателите в разрастващите се страни и страните с ниски приходи съотношението на дълга нараства заради забележителен спад на номиналния Брутният вътрешен продукт.

Само на Китай се падат 26% от растежа на международния дълг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР