Глобалният авиационен сектор ще стане отново печеливш през идната година

...
Глобалният авиационен сектор ще стане отново печеливш през идната година
Коментари Харесай

Авиокомпаниите се връщат към рентабилност догодина

Глобалният авиационен бранш ще стане още веднъж печеливш през идната година за първи път от 2019 година насам, защото съживяването на въздушните пътувания продължава, след съвсем две години на пандемични ограничавания, заяви Международната асоциация за въздушен превоз - ИАТА (IATA), представена от Ройтерс.

Авиокомпаниите изгубиха десетки милиарди долари поради пандемията от ковид през 2020 година и 2021 година, а през актуалната година въздушният превоз се възвърне единствено отчасти, защото някои летища изпитваха усложнения.

През идната година обаче Международната асоциация за въздушен превоз чака чистата облага на авиосектора да доближи 4,7 милиарда $, пасажерите да надвишават 4 милиарда.

По-рано специалистите бяха показали единствено, че облагите са „ достижими “ през 2023 година

За актуалната година асоциацията понижи прогнозата си за загуби в бранша до 6,9 милиарда $, по отношение на предходната оценка за загуби от 9,7 милиарда $.

" Това е огромно достижение поради мащаба на финансовите и икономическите вреди, породени от наложените от държавните управления пандемични ограничавания ", сподели генералният шеф на ИАТА Уили Уолш, разяснявайки прогнозите за връщане към облага следващата година.

Бившият началник на авиогигантите „ Бритиш еъруейз “ (British Airways) и Ай Ей Джи (International Airlines Group - IAG) предизвести, че доста компании от сектора ще продължат да изпитват усложнения през идната година в резултат на

регулации, високи разноски и непоследователни държавни политики, като възобновяването на дългогодишните проблеми с летищата.

„ Много е значимо всички да схванат какъв брой нежно е възобновяване “, сподели по време на годишен брифинг Уолш, „ само че маржовете, с които оперираме, са доста дребни и не можем да толерираме обстановка, в която летищата в частност се пробват да излъгват самолетните компании и техните пасажери посредством доста нарастване на летищните такси. Всеки един цент има значение “, добави той.

Компаниите оператори на летища се оплакват, че не са получили държавна поддръжка, каквато е била обезпечена за обичайните превозвачи, акцентирайки спиранията на въздушните пътувания поради пандемията.

Експертите на ИАТА считат, че световният въздушен трафик ще се върне към равнищата си отпреди пандемията до 2024 година, водени от възкръсване на бранша в Съединени американски щати, макар че Азиатско-Тихоокеанският район „ видимо ще изостава “.

Главният икономист на асоциацията Мари Оуенс Томсън предизвести, че има рисове пред последните прогнози за бранша, а „ основната променлива “ ще бъде Китай.

Пекин стартира да облекчава драконовските ограничения на политиката си за „ нулев коронавирус “, целяща да ограничи разпространяването на болестта. Ако Китай не разхлаби рестриктивните мерки, рентабилността на самолетните компании ще бъде наранена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР