Глобалните температури на въздуха и океана се покачиха до рекордно

...
Глобалните температури на въздуха и океана се покачиха до рекордно
Коментари Харесай

Официално: Преживяхме най-горещия месец, регистриран в историята

Глобалните температури на въздуха и океана се повишиха до рекордно високо равнище през юли, съгласно службата на Европейски Съюз за изменението на климата Коперник (C3S), задълбочавайки безпокойството измежду учените по климата в миг, когато вълна от топлинни върхове допуска, че планетата е навлязла в неразучена територия.

C3S съобщи във вторник, че световната междинна температура на въздуха през юли е доказана като най-високата, записана в миналото.
  Установено е, че юли е бил с колосалните 1,5 градуса по Целзий по-топъл от междинното за интервала 1850-1900 година и с 0,33 градуса по Целзий по-топъл от предходния най-топъл месец юли през 2019 година

Междувременно световните междинни температури на морската повърхнина продължиха да се повишават през юли, заяви мониторингът на климата на Европейски Съюз. Средната температура на морската повърхнина за месеца е била с 0,51 градуса по Целзий над междинната за интервала 1991 - 2020 година

Данните, които са събрани от измервания на спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят, следват вълна от рекордни горещи талази в голям брой райони.Огромни елементи от Европа, Северна Африка, Близкия изток и Азия пострадаха от изпепеляваща горещина през последните седмици, до момента в който страните от Южна Америка бяха обхванати от рекордно високи температури в средата на зимата.

„ Тези върхове носят ужасни последствия както за хората, по този начин и за планетата, които са изложени на все по-чести и интензивни рискови събития “, споделя Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S, в изказване.

„ Дори това да е единствено краткотрайно, то демонстрира спешността на амбициозните старания за понижаване на световните излъчвания на парникови газове, които са главният мотор зад тези върхове “, прибавя тя.

C3S и Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации неотдавна оповестиха първите три седмици на юли за най-горещия триседмичен интервал в историята.

От C3S казат, че все още 2023 година е третата най-гореща в историята с 0,43 градуса по Целзий над междинното за този интервал.

Разликата сред тази година и 2016 година - най-горещата година в историята - се чака да намалее през идващите месеци. Това е по този начин, тъй като последните месеци на 2016 година бяха относително хладни, споделя C3S, до момента в който остатъкът от 2023 година се чака да бъде относително топъл с развиването на актуалното събитие Ел Ниньо, допринасящо за по-високи температури по целия свят. Метеорологичната организация на Организация на обединените нации разгласи началото на Ел Ниньо на 4 юли, предупреждавайки, че завръщането му може да проправи пътя за рискови климатични условия. Говорейки в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк в края на предишния месец, генералният секретар Антониу Гутериш предизвести, че е настъпила „ ерата на световното шупване “.

„ Всичко това е изцяло в сходство с прогнозите и повтарящите се предизвестия. Единствената изненада е скоростта на смяната. Климатичните промени са тук. Ужасяващо е и е единствено началото. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР