“Глобалните, свързани с енергетиката емисии на CO₂, се повишиха с

...
“Глобалните, свързани с енергетиката емисии на CO₂, се повишиха с
Коментари Харесай

Глобалните въглеродни емисии с рекорд от 36.8 млрд. тона frognews.bg

“Глобалните, свързани с енергетиката излъчвания на CO₂, се покачиха с 0.9 на 100 или 321 милиона тона през 2022 година, достигайки нов връх от над 36.8 милиарда тона. Други 550 милиона тона излъчвания бяха избегнати с помощта на по-широкото въвеждане на технологии за чиста сила ”, се показва в документа.

 

Редица аргументи способстваха за рекордните равнища на излъчвания на въглероден диоксид през 2022 година. Сред главните са рисковите метеорологични условия, в това число суша и необикновени горещини в някои райони на света, както и прекъсването на атомни електроцентрали.

 

В същото време излъчванията от потреблението на изкопаеми горива от огромни интернационалните компании също са се нараснали за 12 месеца, споделя ръководителят на МАЕ Фатих Бирол.

 

“Все още сме очевидци на повишаване на излъчванията от изкопаеми горива, което попречва напъните за реализиране на световните климатични цели. Международните и националните компании за изкопаеми горива генерират рекордни доходи. Наложително е те да преразгледат своите тактики, с цел да подсигуряват, че са в сходство с проектите за значими понижения на излъчванията ”, акцентира той.

 

На 1 март списанието Communications Earth & Environment разгласява резултатите от изследване на учени от Калифорнийския университет, съгласно което при повишение на световната температура с 4°C нездравословните излъчвания от растения и прахуляк ще се усилят с 14 %.

 

Това ще затрудни дишането на хората. Изследователите създадоха компютърен модел, който предвижда по-нататъшни промени в околната среда. Изчислено е, че към две трети от бъдещото замърсяване ще идва от растенията.

 

“Ние не преглеждаме антропогенни източници на замърсяване на въздуха, тъй като можем да понижим техните излъчвания. Освен това доста проучвания към този момент са им отдадени. Миризмата на прясно окосена ливада или сладостта на зрели ягоди са биогенни летливи органични съединения. Растенията ги отделят от самото начало ”, изясняват учените.

 

Когато тези субстанции влязат в контакт с кислорода, те образуват органични аерозоли. При поемане тези аерозоли могат да причинят гибел на бебета и астма в детска възраст, както и сърдечни болести и рак на белия дроб при възрастни.

 

“Има две аргументи, заради които растенията усилват производството на биогенни летливи органични съединения: увеличение на въглеродния диоксид в атмосферата и повишение на температурата. Очаква се и двата фактора да продължат да порастват ”, означават учените.

 

Вторият максимален източник на замърсяване на въздуха в бъдеще ще бъде прахът от пустинята Сахара. Засилването на ветровете ще вдигне повече прахуляк в атмосферата, който ще се популяризира по целия свят.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР