Глобалните проблеми с климата на планетата стигнаха до децата още

...
Глобалните проблеми с климата на планетата стигнаха до децата още
Коментари Харесай

Климатичните промени влизат в клас като игра

Глобалните проблеми с климата на планетата стигнаха до децата още в началното учебно заведение под формата на игра. 

На всеки 2 години Организация на обединените нации изготвя отчет по тематиката с размер сред 2000 и 3200 страници. Екип от френски учени, който работи взаимно с организацията, е подготвил настолна игра с карти, като е взел  основни данни и проблеми от последния отчет. Така децата посредством планово основано образование могат да стигнат до вероятните решения – за персоналното държание, държавните и световни политики.

Играта е създадена на две равнища – в по-опростен вид за възпитаници от 2. до 5. клас и за вързаст от 5. клас до 99+ години. 

Методът „ Климатична фреска – да учиш като игра “ презентират през днешния ден в Пловдив  застъпници на организацията „ Wind of Change “, измежду които и  тенисистката Магдалена Малеева. Под тепетата той ще се ползва в 10 образователни заведения, които към този момент работят с децата от начален стадий по програмата „ Дизайн първенци “:  ОУ " Драган Манчов ", ОУ " Димитър Димов ", СУ " Св. Седмочисленици ", ОУ " Стоян Михайловски ", НУ " Петко Р. Славейков ", НУ " Св. Климент Охридски ", СУ " Константин-Кирил Философ ", СУ " Димитър Матевски ", ОУ " Васил Петлешков ", ОУ “Екзарх Антим I “.

Там ще има образование и на учителите по модела " Климатична фреска " при поискване от страна на образователното заведение.  Той е използван в доста необятно поле – в обособени дисциплини като география, „ Човекът и природата “, в интегрирани уроци с детайли от няколко предмета, в извънкласни занимания, на него могат да стъпят и цели учебни планове.



Демонстрацията на използването на метода е в границите на интернационална конференция  на Центъра за креативно образование - „ Социално и прочувствено обучение, технологии и планово основано учене – повсеместен учебен метод “. Тя събра над 250 учители и шефове от цялата страна, а собствен пилотен опит показват също Малта, Румъния, Гърция, Италия и Република Южна Африка. Участват и софтуерните колоси Гугъл и Intel. Програмата включва 15 плана, които гилдията е подготвена да показа в двата дни на форума.

В момента в България 250 организации към този момент работят по нов метод  - посредством технологиите и планово основаното образование. Това е водещо болшинство от 10%. Истинските иноватори  са под 100 просветителни организации, което е 2-3 на 100, очерта картината шефът на Центъра за креативно образование Александър Ангелов.



България към този момент има и 16 Google референтни учебни заведения, които са получили признанието от международния колос, че ползват „ мъдро “ новите технологии.

А Центърът за креативно образование стартира да мултиплицира нашия модел, като образова учители от полската просветителна система да ползват метода 1:1.

Промяна се прави от недоволни хора и дано това да ви зарежда. Останете неудовлетворени от актуалната обстановка, само че не кисели. Намерете хора, с които можете да споделяте напредъка си,

обърна се към гилдията Александър Ангелов.

Не стигат пари за устройства

Руската е първото пловдивско школо, в който всеки е с личен хромбук

За да стане съвременна една система на образованието, основана през 19. век, смарт телефонът би трябвало да излезе от джоба на ученика и да влезе в класната стая,  заяви зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Големите компании мислят за образованието и към този момент имаме облачни платформи, основани на най-хубавите за бизнеса в света, само че пригодени за потребностите на учебното заведение.

„ Още се борим с базови проблеми по какъв начин в края на 7. клас всички възпитаници да могат да четат и пишат добре. Но единствено след няколко години ще може болшинството от завършващите приблизително обучение да имат базови цифрови умения, по-добри по отношение на тези на връстниците им от други страни, което е огромна мощ за стопанската система “, акцентира Стоянов. 

В Пловдив до края на тази година ще имаме първото учебно заведение, което е напълно по метода 1:1 – ЕГ „ Иван Вазов “ ще реализира степен на цифровизация, при която всеки преподавател и възпитаник има персонално устройство. Има още 4-5 такива в страната. 

Устройствата обаче са единствено едно от изискванията да се ползва планово основания метод, при който се работи по дадена тематика, прави се изследване, разбор, употребяват се познания по разнообразни дисциплини, учениците работят в екип, презентират и по този начин основават умения.

Проблем е обаче, че не стигат средствата за устройства таман там, където този метод работи, и се водят диалози с МОН.



Държавата харчи малко над 4 милиарда годишно за обучение, 300 млн. лв. се дават по национални стратегии и е неприятен инстикт да се раздава техника на калпак, сподели Стоянов.

Причината е, че има учебни заведения, на които в действителност им трябват, с цел да ги употребяват по метода 1:1 и за планово основано образование, а другаде ги държат заключени.

 На какво учим децата през днешния ден, в случай че те не работят на компютър, попита зам.-кметът. И прикани да се закрият всички компютърни кабинети, където още са останали, и модерната техника да бъде впрегната в дейно съвременно образование, което основава умения, а не възпроизвежда единствено познания. 

Стоянов насърчи тези 250 учебни заведения, които ползват облачни технологии у нас, че прокарват промяна освен в България, а на континента, като към този момент са на равнището на Англия и по-напреднали от страни като Германия, Италия и Франция.

Ученици вършат 3D симулация на пожар

Ученици от Кюстендил вършат  3D симулация на огън в границите на урок  за гасене на пожар. Той е един от 70-те, които международният колос Intel подари на България, а Природо-математическата гимназия „ Проф. Емануил Иванов “ споделя в границите на конференцията по какъв метод го употребява в класната стая.

От  70-те разработки, които са разказани малко по малко, 21 към този момент са преведени на български език, а ние изпробвахме 4 от тях, описа директорката Елена Стоилова. 



В заниманието „ Математика на пандемиите “ да вземем за пример учениците изследват казуса и стигат до решения за виновното държание на индивида в такава обстановка. Проучват какви пандемии е имало в човешката история, вършат географски карти с помощта  на разнообразни приложения, основават анимации. Ползват още разбор на данни. 

Училището, което има 5 паралелки по метода 1:1, към този момент е използвало  и още две тематики от предоставеното ноу-хау – „ Замърсяването на водите “ и  „ Орбитална симулация “.

Освен че ползва метода 1:1 и планово основаното образование, ПМГ „ Проф. Емануил Иванов “ се е възползвала и от опцията, която се даде след пандемията  - даже и след края на локдауните 20% от образователното време да е от разстояние в електронна среда. Така в един ден от седмицата там учениците от 9. клас нагоре учат вкъщи. Това построява умения за самоконтролирано учене, изясни директорката.

В Пловдив от тази образователна година 5 ползват планово основано образование по уроците на Intel: ОУ „ Екзарх Антим I “, ПГХТТ, СУ „ Черноризец Храбър “, СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и Математическата гимназия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР