Глобалните инвестиции в енергийния преход трябва да се увеличат четворно,

...
Глобалните инвестиции в енергийния преход трябва да се увеличат четворно,
Коментари Харесай

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Глобалните вложения в енергийния преход би трябвало да се усилят четворно, с цел да се изпълнят уговорките, заложени в Парижкото съглашение за климата. Това оповестиха от Международната организация за възобновима сила, представени от " Ройтерс ".

Цифром и словом: Инвестициите във ВЕИ доближиха до рекордните 1,3 трлн. $ през предходната година, само че, с цел да се ограничи стоплянето до 1,5 градуса над прединдустриалните равнища, ще са нужни по $5 трлн. на година, безапелационни са специалистите.
 Нови 4 нуклеарни реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - оферти от енергийната тактика на държавното управление
Нови 4 нуклеарни реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - оферти от енергийната тактика на държавното управление

Ще се търси оптимален живот на въглищните електроцентрали, твърди енергийният министър Росен Христов

Иначе казано, към 35 трлн. $ би трябвало да бъдат вложени в енергийния преход до 2030 година

Парите би трябвало да отидат за енергийна успеваемост, електрификация, разширение на мрежите и повишение на тяхната еластичност. Така потенциалът на ВЕИ в световен мащаб би повишен от 3000 GW сега до над 10 000 GW.

Неравномерно развиване : От Международната организация за възобновима сила приканват за по-добро систематизиране на мощностите сред развитите и разрастващите се страни. В момента две трети от новите планове са в Китай, Европейски Съюз и Съединени американски щати, до момента в който в Африка са единствено 1%. Затова и не е изненада, че там тецовете на въглища са измежду главните производители на ток.
 Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха
Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

През 2022 година нисковъглеродните технологии са привлекли $1,1 трлн.

Според шефа на организацията Франческо ла Камера е нужна " фундаментална смяна в поддръжката за разрастващите се страни, която да сложи по-голям акцент върху достъпа до сила и адаптирането към климата ". По думите му финансовите институции би трябвало да насочат повече средства за планове в областта на енергийния преход и то при по-добри условия.

Смело предложение: Агенцията предлага плануваните вложения в изкопаеми горива - 1 трлн. $ годишно в интервала до 2030 година, да бъдат ориентирани към ВЕИ.

От друга страна: Дълго време изглеждаше, че огромните имена от обичайна енергетика като BP, Shell и Exxon могат да се окажат основни настоящи лица в енергийния преход посредством поддръжката им за разнообразни " зелени " планове. С смяна в световната икономическа обстановка това към този момент наподобява най-вече като положително благопожелание.
 Петролните колоси охладняват към
Петролните колоси охладняват към " зелените " планове

Твърдят, че вложенията им нямат задоволителна възвръщаемост

Големите нефтени компании свиват или най-малкото не уголемяват доста своите ВЕИ вложения, като едни изясняват това с ниската им възвръщаемост, а други - с напън от страна на акционерите им за по-силно показване в обичайните бизнеси, където имат конкурентно преимущество.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР