Глобалната пандемия от коронавирус може да доведе до нова ера

...
Глобалната пандемия от коронавирус може да доведе до нова ера
Коментари Харесай

Учени: Коронавирусът може да доведе до нова ера в роботиката

Глобалната пандемия от ковид може да докара до нова епоха в роботиката, настояват учени и анализатори, представени от „ Индипендънт “. Според тях опасността от болест ще докара до по-бързо развиване на бранша.

Професорът по роботика на Калифорнийския университет Хенрик Кристенсен е част от група специалисти, които планували по какъв начин роботите могат да изместят хората по време на коронавирусната пандемия, извършвайки „ скучната, мръсна и рискова работа “.

„ Вече сме очевидци на роботи, които се употребяват за стерилизация, доставка на медикаменти и храна, премерване на витални индикатори и асистиране на граничните пунктове “, написа той в журнала „ Сайънс роботикс “.

По думите му във високо-рискова среда се скрити благоприятни условия за развиване на роботиката. „ Нова генерация огромни, дребни, микро и цели групи роботи могат да бъдат основани, които да чистят “, споделя Кристенсен.

Според учените актуалната обстановка с COVID-19 може да докара до нови открития в областта на роботиката и изкуствения разсъдък, които да се окажат витално значими при сходни здравни рецесии в бъдещето.

Редица страни по света към този момент употребяват разнообразни типове роботи в помощ за справяне с пандемията. В Китай роботи доставяха храна и медикаменти на карантинираните пациенти в така наречен „ карантинни хотели “.

В Испания роботи се приготвят да правят проби за ковид, което би нараснало броя тествани дневно до 80 хиляди души. В Съединените щати дронове се употребяват за доставка на артикули, като по този метод се минимизира човешкият контакт.

Според специалистите е нужно по-сериозно финансиране на роботиката и изкуствения разсъдък, с цел да може сферата да се развие задоволително преди идната пандемия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР