Глобалната пандемия от COVID-19 е отказала повече от половината българи

...
Глобалната пандемия от COVID-19 е отказала повече от половината българи
Коментари Харесай

Над 50% от българите са спрели да пътуват заради COVID-19

Глобалната пандемия от COVID-19 е отказала повече от половината българи да пътуват, демонстрират експресни данни на Национален статистически институт за осъществените пътувания в границите на второто тримесечие на 2020 г. 

Броят на пътувалите е с 63% по-нисък спрямо предходната година. Това се усеща изключително при пътуванията в чужбина, които са с цели 86% по-малко, а в границите на България понижението е 55%.

Общо близо половин милион българи са осъществили пътешестване през второто тримесечие на 2020 година, демонстрира предварителни данни на Национален статистически институт за българските жители на възраст над 15 години.

Има забележителен спад на разноските, които туристите вършат по време на своите пътувания. В България те са харчели по 176 лева (спад от 11% на годишна база), а в чужбина – 497 лева (спад от 24% на годишна база).

93% от тях са пътували единствено вътре в страната. Щастливците, които са съумели и през тази година да бъдат туристи в чужбина са 7%, към 0,5% са пътували и зад граница и у нас.

Данните на Национален статистически институт сочат, че задачата на пътуването в границите на страната за 45% от интервюираните е било туризъм, а на други 45% - посещаване на близки. Около 5% са пътували в България по работа, а останалите 5% - с друга цел.

За сметка на това над 80% от пътувалите в чужбина са го правили поради туризъм, а 7% - по работа. Показателна е смяната по отношение на предходната година в организацията на пътуванията в чужбина. През миналото тримесечие цели 80% от туристите са организирали визитата на задгранична страна сами, а 20% - посредством организация. А в интервала април-юни 2019 година организации са употребявали повече от 30% от туристите.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР