Глобалната кампания на СЗО по повод 31 – май -

...
Глобалната кампания на СЗО по повод 31 – май -
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден без тютюнопушене

Глобалната акция на СЗО във връзка 31 – май - Световния ден без тютюнопушене, тази година е под наслов " Имаме потребност от храна, не от тютюн “. Целта на организацията е стимулирането на локални фермери да създават устойчиви култури вместо тютюн.
Най-големите производители на тютюн не престават да бъдат Китай, Индия и Бразилия. Но продукцията се усили доста през последните години в Африка. Малави, Зимбабве, Танзания и Замбия и частично Уганда.
Д-р Винаяк Прасад, програмен шеф „ надзор по тютюна “, СЗО

От 2005 година насам площите за развъждане на тютюн в Африка са се нараснали с близо 20%.
Има повече от 350 млн души, които имат проблеми с прехраната. А някои от страните с най-сериозни проблеми са точно производителки на тютюн. В Африка, да вземем за пример, през последните 15 години развъждането на тютюн се е нараснало с близо 20%.
Д-р Винаяк Прасад, програмен шеф „ надзор по тютюна “, СЗО

Смята се, че повече от 1 милион деца-работници работят в тютюневи ферми, пропускайки опцията да получат обучение.

„ Отглеждането на тютюн води освен до увреждане на околната среда, само че и до изсичане на гори. 5 % от обезлесяването се дължи единствено на развъждането на тютюн. Повече от 1 милион деца са заети във фермата, тъй като тютюнът изисква доста труд. Близо 9-10 месеца работят на полето, дамите и децата безусловно се завличат във фермите. И по този начин, всичко това оказва въздействие върху здравето, околната среда и неправилното схващане, че развъждането на тютюн в действителност е доста доходно, само че това не е по този начин “, разяснява доктор Прасад.

По данни на Националното изследване за 2020 година, у нас 39.4% от възрастното население пуши. Злоупотребяващите с тютюн на възраст 15-19 години пък са 31,4 на 100. Основната част от интервюираните пушачи използват бездимни тютюневи произведения, наргиле и електронни цигари.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР