Глобалната индустрия за видеоигри е изправена пред първи годишен спад

...
Глобалната индустрия за видеоигри е изправена пред първи годишен спад
Коментари Харесай

Компаниите за видеоигри се подготвят за слаб празничен сезон

Глобалната промишленост за видеоигри е изправена пред първи годишен спад на продажбите от най-малко десетилетие, до момента в който пандемията отшумява, а опасенията за инфлацията и рецесията не престават, написа Wall Street Journal.   В последните си известия за приходите огромните издатели разгласиха трезви прогнози за настоящото тримесечие, което нормално е най-силно поради празниците. Сега обаче хората прекарват по-малко време вкъщи и се борят с по-високите цени на всекидневните артикули, разяснява изданието.   „ Осъзнаваме, че рискът от закъснение на международната стопанска система се усилва “, сподели финансовият шеф на Sony Group Хироки Тотоки по време на диалог за предстоящата облага по-рано този месец.   Феновете на конзолите PlayStation наподобява ги употребяват за по-малък брой заглавия, пробвайки се да харчат по-малко, сподели още той.   Wall Street Journal цитира и няколко консуматори, които споделят, че понижават покупките на виртуални артикули в игри като Fortnite или пък по-дълго обмислят пазаруването на ново заглавие. 
 

Индустрията излиза от една от най-горещите си поредици в историята 
Covid-19 накара хората по целия свят да останат в домовете си и доста от тях използваха това време за повече видеоигри. Сега, в допълнение към макроикономическите фактори и пониженото търсене, обвързвано с края на пандемията, промишлеността е притисната и от мощния $, както и от дефицита на нови хитови игри, отбелязва WSJ.    Electronic Arts, Take-Two Interactive Software, Ubisoft Entertainment и Microsoft са измежду издателите без високобюджетни издания през този празничен сезон.   За цялата 2022 година се чака световните потребителски разноски за програмен продукт за видеоигри да спаднат с 4,3%, съгласно оценки на Newzoo. Това ще бъде първият спад на годишна база, откогато компанията за разбори стартира да следи промишлеността през 2012 година За съпоставяне, тези разноски се усилиха със 7,6% през 2021 година и с 25% през 2020 година, показва Newzoo.

Видеоигрите не са ваксинирани по време на криза
В исторически проект видеоигрите са се справяли добре по време на стопански спадове, тъй като нормално са по-достъпна форма на развлечение от излизането на вечеря или на кино. Настоящото закъснение обаче може да е друго, споделят ръководители и анализатори в промишлеността.   „ Теоретично игрите би трябвало да са устойчиви на криза “, споделя анализаторът на Wedbush Securities Майкъл Пачтър. „ Хората, които нямат работа, прекарват доста време в развлечение. Поне към този момент обаче пазарът на труда остава мощен, тъй че „ е мъчно това да се дефинира като криза “, прибавя той, представен от WSJ.   Видеоигрите се трансформираха доста след спада през 2008 година с помощта на повишаването на онлайн свързаността, смарт телефоните и таблетите и безплатните игри. Tова обаче не значи, че промишлеността е повече или по-малко устойчива на стопански напън, разяснява анализаторът на MKM Partners Ерик Хендлър.   Миналата сряда Nvidia регистрира внезапен спад на тримесечните продажби, базирайки се на намаляващото потребителско търсене на нейните чипове за видеоигри. В същия ден китайската компания за видеоигри и обществени медии Tencent Holdings регистрира второ следващо тримесечие на годишен спад на приходите за първи път, защото икономическото закъснение на Китай и регулаторните репресии доведоха до слаби доходи от игри и реклама.  Прогнози надолу   По-рано Electronic Arts и Take-Two намалиха прогнозите си за цялата фискална 2022 година От EA споделиха, че проверката отразява силата на щатския $, защото повече от половината доходи се генерират на пазари отвън Съединени американски щати. Take-Two уточни закъснение в харченето от страна на играчите, изключително в бизнеса с мобилни игри на компанията.   От Roblox пък оповестиха, че междинните дневни продажби са намалели с 11% през третото тримесечие, макар че повече хора са играли на платформата.   При Activision Blizzard има 2% спад на продажбите, а месечните дейни консуматори са намалели с 6% за интервала юли-август. Microsoft, която търси регулаторно утвърждение за пазаруването на Activision, съобщи, че приходите от наличие и услуги за Xbox са намалели с 3% през последното тримесечие.

Sony понижи прогнозата си за оперативни доходи за фискалната година в сегмент видеоигри и мрежови услуги с към 12%. През август основаният в Токио колос увеличи цената на PlayStation 5 на всички огромни пазари отвън Съединени американски щати и Бразилия, аргументирайки решението си с световната икономическа среда и инфлационния напън.
Представянето на цената на акциите на фирмите, свързани с видеоигрите, е спорно. Въпреки че дълготрайно те се показват малко по-добре от необятния пазарен показател, някои бяха изключително мощно наранени. Акциите на Roblox са паднали с повече от 65%, а тези на Take-Two с над 40% от началото на 2022 година За съпоставяне показателят Nasdaq Composite се намали с близо 30% тази година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР