Глобалната икономика се справи сравнително добре през 2023 година. С

...
Глобалната икономика се справи сравнително добре през 2023 година. С
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Дезинфлацията е възможен път, който ще доминира през 2024-та

Глобалната стопанска система се оправи относително добре през 2023 година.

С това умозаключение стартира разбора си пред макроикономистът проф. Димитър Иванов.

" Сътресенията на енергийните и хранителни пазари отслабнаха, което разреши на инфлацията да се забави, само че въпреки всичко инфлационният напън остава висок. Световната стопанска система продължава да се намира в една повратна точка. Деглобализацията продължава, като от ден на ден страни минават от свободна към сигурна търговия, както от икономическа интеграция към блоково обособяване и дерисковане ". 

По думите на професора условията на търговията са се влошили за страните, които са чисти вносители на първични материали, в това число и за България.

" Дезинфлацията се смята за вероятен път, който ще господства през 2024 година, само че в това време заплахата от криза не е отпаднала. Опитите да се замаскира тази заплаха са нездравословни ", акцентира макроикономистът.

Според него българската стопанска система " от години е в положение на тиха меланхолия ":

" Хората виждат навлизането в стопанската система и финансите ни на популисти, от цели политически фамилии от популисти. В моя живот не помня сходна обстановка в ръководството на българската стопанска система. Продължаваме да имаме един огромен систематичен бюджетен недостиг и той постанова повишението на лихвените проценти и това ще попречи на темпа на икономическия ни напредък ".

Проф. Димитър Иванов изрече мнение, че бюджетният недостиг е на хартия, а " същинският е доста по-голям ":

" Сега остава под маастрихтския таван от 3%, само че за сметка на понижени обществени вложения. Намаляването на бедността ще се забави, защото България ще бъде изправена пред по-бавен напредък и нараснала инфлация ".

България не е подготвена по механически критерии да влезе в еврозоната, но това е неизбежен развой, защото е подписан контракт, уточни макроикономистът и добави, че ако членовете на ЕЦБ вземат политическо решение, тази цел може да бъде постижима.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР