GlobalFoundries може да стане собственост на корейски играчиGlobalFoundries е втората

...
GlobalFoundries може да стане собственост на корейски играчиGlobalFoundries е втората
Коментари Харесай

Спрягат за продажба водещ чипмейкър

GlobalFoundries може да стане благосъстоятелност на корейски играчи

GlobalFoundries е втората по величина „ леярна “ на чипове в света след TSMC (източник: GlobalFoundries видео)

Очаква се огромна договорка в полупроводниковата промишленост. Според корейски медии, следва продажбата на втория по величина в света производител на чипове по задание на други компании.

Samsung и SK Hynix са измежду евентуалните купувачи на GlobalFoundries – договорка, която ще им обезпечи достъп до съвременни индустриални мощности за чипове в Съединени американски щати и Европа, заяви BusinessKorea.
още по тематиката
Ако договорката стане факт, двете корейски компании ще завладеят близо една четвърт (23%) от международния размер на производството на чипове по поръчка, или т.нар. „ IC foundry “ услуги.

Основен акционер в GlobalFoundries (създадена вследствие на разделянето на AMD в недалечното минало) е основаната в Абу-Даби компания Mubdala Technology. Продажбата на GlobalFoundries на китайски вложители и съперници е малко евентуална, защото се допуска, че Съединени американски щати ще блокират договорката.

Слухове за продажба на GlobalFoundries циркулират от известно време в медиите, поради проблемите на чипмейкъра. През 2018 година компанията приключи развиването на 7-нанометровия индустриален развой и се концентрира в възстановяване на настоящите си технологии – в частност 14- и 12-нм платформи FinFET.

Същевременно, GlobalFoundries редуцира 900 души, или 5% от личния състав си, с цел да понижи разноските и непотребната работна мощ, образувана вследствие на покупко-продажби по сливания и поглъщания. В началото на 2019 година компанията продаде завода си в Сингапур и интелектуална благосъстоятелност, обвързвана с технологията MEMS, на Vanguard International Semiconductor (VIS).

По данни на IC Insights, приходите на GlobalFoundries на международния пазар за „ леярни “ услуги (производство на чипове по техническа документи на клиенти) са нарастнали с 10% през 2017 година и възлизат на 6,06 милиарда $. Този резултат нарежда компанията на второ място в света след тайванската TSMC измежду контрактните производители на чипове.

TSMC изпреварва доста останалите играчи в този бизнес. През 2017 година компанията генерира доходи в размер на 32,2 милиарда $, или пет пъти повече от най-близкия си съперник – GlobalFoundries.

Сред огромните имена в контрактното произвеждане на чипове се подреждат още UMC (Тайван), Samsung (Южна Корея), Powerchip (Тайван), Huahong Group (Китай) и TowerJazz (Израел). Водещите 8 производителя управляват 88% от международния пазар.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР