Глобален доклад на Световната здравна организация (WHO) посочва удавянето като

...
Глобален доклад на Световната здравна организация (WHO) посочва удавянето като
Коментари Харесай

В разгара на летния сезон - кои са безопасните надуваеми съоръжения?

Глобален отчет на Световната здравна организация (WHO) показва удавянето като третата водеща причина за неочаквана гибел. Според изследването в Европа най-рискова е групата на децата на възраст от 10 до 14 години. Сред един от водещите фактори се показва точно пребиваването към непознати водни площи за туризъм.

“Когато избирате надуваем продукт за плажа, обърнете внимание дали няма някакви забележими несъответствия. ”

Плаващите седалки за деца, да вземем за пример би трябвало да бъдат в ярки и наситени цветове, което ги прави по-лесно забележими и би помогнало за по-бърза реакция при положение на случай при използването им във водата. Острите ръбове и ъгли на надуваемите предмети могат да причинят пострадване. Същият риск крие и съществуването на щифтове в краищата на регулиращи шнурове. Опасно е също клапаните за надуване или запушалките да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто.

“Всички надуваеми артикули би трябвало да имат избрана наложителна маркировка на български език. ”

Тя включва предупредителни надписи, които би трябвало да бъдат отпечатани или щамповани с удебелен шрифт с височина не по-малка от 5 мм. Предупрежденията са: „ ВНИМАНИЕ, РИСК ОТ ПРЕОБРЪЩАНЕ ” и " ДА НЕ съдебна експертиза ИЗПОЛЗВА ” от консуматори отвън избрания диапазон за тегло или възраст, в плитки води, разбиващи се талази или вани. Задължително е и слагането на информация, че продуктът не защищава от удавяне, че постоянно би трябвало да се надуват изцяло всички въздушни кухини и да се употребява единствено под непрекъснато наблюдаване и в пряк достъп.

Седалките за плуване би трябвало да имат в допълнение конкретизиране, че не съставляват водни играчки. Необходимо е да е посочено и тежестта на децата, за които са подобаващи. Също по този начин е наложително цитирането на европейския стандарт за сигурност EN 13138-3, както и името или комерсиалната марка на производителя, вносителя или доставчика.

“Цветът на надписите може да варира, само че би трябвало постоянно да е в контрастност с фона и да бъде разбираем. ”

Истината е, че децата обожават надуваемите предмети. Но даже при избора да сме се съобразили с всички рекомендации във връзка с забележимите несъответствия и стандартите за сигурност, има свързани с употребата условия, които също не трябва да бъдат подценявани.

Надуваемите предмети са леки и цялостни с въздух. По-силен ентусиазъм напразно може елементарно да отнесе даже от брега във вътрешността в морето оставено без контрол дете върху надуваем дюшек, да вземем за пример. Случва се бързо, постоянно ненадейно и заради това не е елементарно да се реагира, с цел да се окаже помощ. (бел. ред. В тази връзка би трябвало постоянно да се съобразяваме с цвета на флага на плажа - при жълт в морето не се влиза въобще с надуваеми съоръжения)

Експерти предизвестяват, че рисковете за най-малките във водата са в действителност съществени и дават значими препоръки и предизвестия при пребиваването към водни площи и водоеми.

Не оставяйте децата без наблюдаване, когато употребяват надуваеми предмети както във вода, по този начин и на изсъхнало.

Поставяйте на децата безвредни помощни средства за корабоплаване (раменки, жилетки), само че не разчитайте единствено на тях.

Когато избирате надуваемите произведения, уверете се, че са съпроводени със наложителните маркировки и информация, както и че дават отговор на условията за сигурност.

Проверете за съществуването на щампа с номера на стандарта за сигурност.

Имайте поради, че децата не подвигат никакъв звук, когато се давят и това може да се случи в непосредствена непосредственост до други хора, без въобще те да схванат.

Дете може да се удави в границите на 30 секунди освен това единствено в 4 см вода.

Възможно е да настъпи задушаване от закъсняло удавяне до 24 часа след овакантяване на водата, в случай че даже и малко количество вода се вдиша в белите дробове.

Подрастващите са по-склонни да заемат рисково държание към водата.

При подозрение за некачествени произведения и неточни търговци или при зародили въпроси, обърнете се към Комисията за отбрана на потребителя (от където е взет текстът) или на телефон: 0700 111 22
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР