Глоба в размер до 300 000 рубли или до 30

...
Глоба в размер до 300 000 рубли или до 30
Коментари Харесай

Ще продължи ли Навални кандидат-президентската си кампания?


Глоба в размер до 300 000 рубли или до 30 денонощия арест заплашват съветския опозиционер Алексей Навални, който ще бъде съден през днешния ден в Москва, написа " Независимая газета ".

Навални, станал прочут с следствия за корупция по върховете на властта в Русия, разгласи, че през пролетта ще се кандидатира за президент, само че правосъдна присъда за финансови злоупотреби, която съгласно него е политически стимулирана, му не разрешава да се явява на избори. При все това опозиционерът провежда акция с манифестации в съветската провинция, а в петък бе краткотрайно арестуван в Москва и не съумя да замине за неразрешено шествие в Нижни Новгород.

Според юриста на опозиционера той ще бъде съден като извършител на реда за осъществяване на всеобщи прояви. Делото най-вероятно е належащо, с цел да не го пуснат в Санкт Петербург на 7 октомври - тогава е рожденият ден на Владимир Путин и Навални заплашва да провежда шествие в центъра на града, допуска " Независимая газета ".

Федералните управляващи сега са на кръстопът: в случай че Навални бъде задържан, обиколките му из страната към този момент ще спрат, в случай че пък бъде санкциониран, ще може да продължи своята акция, показва политологът Ростислав Туровски.

Арестът му обаче " ще провокира отрицателна обществена реакция. И като за начало властта най-вероятно ще се ограничи с финансово предизвестие, само че след седмица-две може към този момент да вземе по-строги ограничения ", акцентира специалистът.

Властите на Санкт Петербург ще разрешат акцията на Навални някъде в градските околности. Това е най-простият метод да се оправят с ситуацията, тъй като на рождения ден на президента не върви да разпръсват хората със мощ, счита аналитикът Константин Калачов.

Според Туровски обаче кметството на съветската " северна столица " - родното място на Путин, няма да допусне на този ден никакви акции, били те позволени или не.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР