Глоба от 500 до 3000 лв. ще се налага на

...
Глоба от 500 до 3000 лв. ще се налага на
Коментари Харесай

Глоби от 500 до 3000 лв. за налагане на български стоки и дискриминация на вносните

Глоба от 500 до 3000 лева ще се постанова на търговците, които не съблюдават европейския правилник и блокират на географски принцип артикули или услуги. Това плануват текстовете в преходните и заключителни разпореждания от признатия на второ четене Закон за дейностите по даване на услуги.

Целта на законопроекта е да синхронизира законодателството с условията на Регламент на Европейския съюз от 28 февруари 2018 година за превъзмогване на голословното блокиране на географски принцип и на други форми на дискриминация въз основа на националността, местопребиваването или мястото на определяне на клиентите в границите на вътрешния пазар общността.

С признатия към този момент закон се блокира концепцията за законопроект, съгласно който всички огромни вериги са длъжни да оферират подбор най-малко несъмнено количество в български артикули. Става въпрос за артикули от първа нужда. Според предлаганата нова регулация по рафтовете в огромните търговски вериги би трябвало да има тъкмо съответствие на вносна и българска стока, с цел да се защитят родните производители.

Идеята бе да се вкара условие 70% от млечните артикули да са създадени в България, както и 50% от плодовете и зеленчуците през лятото и една трета - през зимата.

При месото и саламите - препоръчаните условия бяха за 25% създадени в България артикули. При пилешкото - 5 от 10 предлагани пилета трябваше да са отгледани у нас. Сериозни условия се готвят и за щандовете за вино и алкохол - където концепцията е 75% от бутилките по рафтовете, да бъдат създадени у нас.

Промените трябваше да обиден единствено комерсиалните обекти с годишен оборот над 2 милиона лв.. Законопроектът бе импортиран от Българска социалистическа партия, а той бе направен от придвижването " Произведено в България ", чийто съществени радетели са социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

В преходните и заключителни разпореждания на признатия законопроект е планувано още за едноличните търговци и юридическите лица да се постанова имуществена глоба в размер от 1000 до 5000 лева за всеки обособен случай. При наново нарушаване от страна на търговците, блокирали артикули и услуги на географски принцип санкцията ще варира от 1000 до 6000 лева Предвидената имуществена глоба за всеки идващ случай на нарушаване е в размер от 2000 до 10 000 лева Контролът ще се реализира от Комисията за отбрана на потребителите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР