Глифозатът, химикал, използван в хербициди като средства за унищожаване на

...
Глифозатът, химикал, използван в хербициди като средства за унищожаване на
Коментари Харесай

Брюксел подкрепя удължаване с 10 години на употребата на глифозат в ЕС | Агенцията за рака на Световната здравна организация заключи, че той вероятно е канцерогенен

Глифозатът, химикал, употребен в хербициди като средства за заличаване на бурени, е източник на несъгласия, откогато през 2015 година организацията за рака на Световната здравна организация заключи, че той евентуално е канцерогенен за хората.

Но чиновници на Европейски Съюз потвърдиха в сряда, че откакто организацията на Европейски Съюз за сигурност на храните EFSA не е разкрила сериозни области, предизвикващи безпокойствие в оценка от юли, тя ще предложи удължение на разрешението за веществото в блока с 10 години.

Длъжностни лица обаче признаха, че анализът на EFSA включва пропуски в данните и не е съумял да доближи до изводи по избрани аспекти, в това число за диетите на потребителите.

„ Нашето предложение се основава на солидна научна информация “, сподели представител на Европейски Съюз.

„ Но в това време би трябвало да сме наясно, че науката в никакъв случай не стопира. Трябва да продължим да следим от близко всички научни еволюции и да намерим баланс сред информацията, която поддържа решението на Комисията, и опцията да се появят нови научни детайли “, добави той.

Разрешението на Европейски Съюз за глифозат изтече през декември 2022 година, само че беше удължено краткотрайно в очакване на оценки от EFSA и ECA, организацията по химикали на Европейски Съюз.

В отговор на решението на платформата на обществените медии X, по-рано Twitter, ръководителят на комисията по околна среда на Европейския парламент, Паскал Канфин, осъди решението за нарушение на научните мнения.

Очаква се страните от Европейски Съюз да обсъдят рекомендацията на Комисията в петък, като гласуването се чака на 13 октомври. Разрешението изисква утвърждението на квалифицирано болшинство от държавите-членки.

Ако рекомендацията бъде утвърдена, страните могат да избират дали да пуснат на пазара артикули, съдържащи глифозат, въз основа на селскостопански и екологични опасности.

Представител на Европейски Съюз сподели, че 17 държави-членки са повдигнали механически въпроси по отношение на решението.

Държави-членки, в това число Франция и Люксембург, в предишното обмисляха въвеждането на ограничавания върху използването на артикули, съдържащи глифозат.

Но френският министър на земеделието Марк Фено сподели в изявление за Ouest France предходната седмица, че Париж ще поддържа решението на Европейски Съюз. „ Ние имаме вяра на науката, на изследванията, които споделят, че глифозатът не съставлява канцерогенен проблем “, сподели той.

Неправителствени организации приканиха Европейската комисия да забрани химикала, базирайки се на риск за човешкото здраве. биоразнообразие и селско стопанство.

Неправителствената организация Pesticides Action Network Europe съобщи, че решението е „ в внезапен контрастност с волята на европейците “, цитирайки скорошно изследване на IPSOS в 6 страни от Европейски Съюз, което допуска, че единствено 14% от жителите поддържат удължаването на използването на глифозат.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg