Глетчерите в Алпите изчезват с рекордно висока скорост, алармират учени.

...
Глетчерите в Алпите изчезват с рекордно висока скорост, алармират учени.
Коментари Харесай

Учени: Екстремните горещи вълни удариха глетчерите в Алпите

Глетчерите в Алпите изчезват с рекордно висока скорост, сигнализират учени. Причината - рисковите горещи талази удариха множеството елементи на Европа това лято. Цермат, ски курорт от международна класа в подножието на връх Матерхорн, прочут като място за туризъм и ски, е най-голямото и най-високо разположеното място за планински отдих в Европа и приема туристи от цялостен ​​свят всяка година.

Тази година обаче курортът посрещна малко скиори. „ Глетчерът не е добър за ски тази година. Твърде топло е “, споделя един от чиновниците на локалния ски въжен превоз, представен от Ройтерс и Нова телевизия.
 
Това лято живакът в термометрите в Цермат скочи до 30 градуса по Целзий. Температурите в Алпите се покачват с към 0,3 градуса по Целзий на десетилетие – което е към два пъти по-бързо от междинното за света.

Ледниците в целия район се отдръпват, като глетчерите покрай Сен Мориц, високоалпийски курортен град в Швейцария, се отдръпват с към пет сантиметра дневно. Изчезващият хладилник се отразява и на локалния бизнес.

Въпреки че множеството от планинските глетчери в света се топят поради изменението на климата, тези в Алпите са изключително уязвими, защото са по-малки и с релативно фино ледено покритие. Ако излъчванията на парникови газове продължат да нарастват, се чака алпийските ледници да изгубят повече от 80 % от сегашната си маса до 2100 година, демонстрира отчет от 2019 година на Междуправителствения панел на Организация на обединените нации по изменение на климата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР