Glencore Energy UK, дъщерно дружество на един от най-големите световни

...
Glencore Energy UK, дъщерно дружество на един от най-големите световни
Коментари Харесай

Лондон обвини един от най-големите световни доставчици на суровини в транспортиране на подкупи със самолет

Glencore Energy UK, дъщерно сдружение на един от най-големите международни снабдители на първични материали и редкоземни детайли, швейцарската Glencore, е платило или не е съумяло да предотврати заплащането на подкупи на чиновници в пет африкански страни. Това оповестиха от английската Служба за съществени измами (SFO), оповестяват Reuters, The Financial Times и Bloomberg.

Според английските прокурори подкупите са били излъчени от офиса в Лондон през офис в Западна Африка до чиновници на националната петролна и газова компания на Камерун, с цел да обезпечат " удобен режим ". Според организацията неидентифициран чиновник на Glencore е бил подпомаган от чиновник на компанията в Нигерия, откъдето парите постоянно са били превозени до Камерун с частен аероплан. Според организацията през трите години преди март 2015 година чиновници на националната петролна и газова компания на Камерун и националната петролна рафинерия на страната са получили 13,7 милиона $ в корупционни покупко-продажби.

Друг неидентифициран чиновник на Glencore е изискал да изнегли 800 000 $ в брой от офиса на компанията в Швейцария, преди да излети с частен аероплан в Южен Судан. Британските прокурори също считат, че средствата са били предадени на чиновник на Glencore в тази страна, след което част от тях са били употребявани за подкупване на държавни служители от Южен Судан, които биха могли да повлияят на разпределението на товарите със недопечен нефт.

От Glencore са признали виновност по пет обвинявания в машинация във връзка с заплащания на обща стойност 26,9 милиона $, като множеството от парите са изпратени на чиновници на държавната петролна компания в Нигерия, Камерун и Кот д`Ивоар.

Освен това Glencore се признава за отговорна по други две обвинявания за непредотвратяване на измами по отношение на заплащания на повече от 1 милион $ към медиатори в Екваториална Гвинея и Южен Судан, някои от които са били ориентирани към обезпечаване на скъпи петролни контракти, съгласно английските прокурори. " Компанията предлага и се съгласява да заплаща подкупи като част от открития си метод на правене на бизнес, корупцията е била повсеместна ", заключи прокурорът Александра Хийли.

Общо 28 милиона $ са били платени през петте години от 2011 до 2016 година, съгласно прокурорите. Средствата са били употребявани за обезпечаване на преференциален достъп до нефт, увеличение на допустимото количество товари, приемане на скъпи сортове нефт и преференциални периоди за доставка.

Говорителят на Glencore Клеър Монтгомъри увери, че " компанията съжалява за вредите, породени както на национално, по този начин и на публично равнище в африканските страни, и счита сходна процедура за " непростима ". Сега „ тази процедура не съществува под никаква форма в нито една от фирмите на Glencore “, твърди тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР