Glen, УикипедияПетролните компании опитват да заблуждават обществото и да позеленяват

...
Glen, УикипедияПетролните компании опитват да заблуждават обществото и да позеленяват
Коментари Харесай

Екологичната организация Грийнпийс започва подписка с искане за забрана на рекламите на изкопаемите горива в социалните мрежи

Glen, Уикипедия

Петролните компании пробват да заблуждават обществото и да позеленяват имиджа си, а към момента залагат на изкопаемите горива, настояват еколозите

Екологичната организация " Грийнпийс " започва подписка с искане за възбрана на рекламите на изкопаемите горива в обществените мрежи. Ако самодейността събере 1 млн. подписа, Европейската комисия ще би трябвало да прегледа това искане, изясняват еколозите, предава Инвестор.

Началото на подписката беше маркирано с блокиране на рафинерия на Shell в Нидерландия.

В продължение на няколко часа един от корабите на организацията - " Белуга ", блокира входа на пристанището в Ротердам. Катерачи спуснаха от петролен контейнер 15-метров банер, тъкмо до логото на Shell. Част от банерите са формирани от събраните от цяла Европа реклами на изкопаеми горива, а други са с апели за възбрана на рекламите и спонсорството.

По-късно корабът и част от деятелите бяха арестувани от локалната полиция.

Компании като Shell или Total са измежду 20-те водещи замърсители в международен мащаб. Те водят заблуждаваща връзка в обществените мрежи, отбелязвайки ограничения за своята въглеродна индиферентност. Според представителите на " Грийнпийс " обаче те просто си позеленяват имиджа на думи и прикриват своите рискови бизнес модели. Това води единствено до закъснение на същинските дейности за запазване на климата.

" Защо да оставяме такива компании да манипулират публичното мнение, че взимат климатичните промени съществени, като много петролни компании още търсят нови благоприятни условия за рандеман на изкопаеми горива ", написа в отчет на екоактивистите.

Според тях в Европа към този момент има казус със възбраната за реклама на цигари и тютюневи артикули, както и спонсорство на избрани събития от страна на тютюневи компании.

Исканията за възбрана на рекламите на горива са съпроводени от разбори на активността на големите петролни компании, измежду които Total, Preem, Eni, Shell, Repsol и Fortum. Най-лошите практики в опитите да убедят обществото, че се интересуват от климата, ползват Shell, Fortum и Preem - 81% от прегледаните реклами в обществените мрежи в интервала декември 2019 година, когато беше оповестена Зелената договорка и април 2021 година, са точно в тази тенденция.

Общо 63% от всички реклами на шестте петролни колоса целят точно да убедят аудиторията в зелените им намерения. Или това са 1902 от общо 3034 реклами във Фейсбук, Twitter, Instagram и YouTube в интервала декември 2019 година - април 2021 година.

В същото време 80% от вложенията на фирмите са ориентирани към изкопаемите горива, което демонстрира голямата бездна сред обещанията в рекламните послания и действителните дейности на колосите.

Реално 50% от всички реклами на шестте петролни са ориентирани към поощряване на зелена технология или решение за климата - слънчеви панели, вятърни турбини, както и разнообразни начинания за понижаване на потреблението на изкопаеми горива.

От " Грийнпийс " класират тези реклами като опит за " пране " на имиджа, тъй като те не дават отговор на действителните дейности на фирмите. Например едвам 10-15% от вложенията на Shell са в зелени технологии, а 60% от средствата, отпуснати за реклама, предизвикват решения в интерес на климата.

Това рисково отвлича вниманието ни от действителните решения, които възобновимата сила дава и от които се нуждаем, написа още " Грийнпийс ".

Тези практики стартират да стават известни и в България, означават от българския офис на организацията.

" Въглищните централи, които се свързват с енергийния съветник Христо Ковачки, като ТЕЦ  " Бобов дол ", " Брикел ", " Топлофикация – Перник ", " Топлофикация – Сливен ", " Топлофикация – Русе ", ТЕЦ  " Марица 3 " и други, в началото се опитваха да заменят въглищата с изгаряне на боклуци, поради по-изгодната цена ", разясняват още от организацията.

След като видяха, че публичното мнение е срещу, в този момент е на дневен ред " позеленяването " на изкопаемия газ и изгарянето на материали от селското и горското стопанство (наричани още биомаса), считат еколозите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР