Гледката от Джамбаз тепе е може би една от най-красивите

...
Гледката от Джамбаз тепе е може би една от най-красивите
Коментари Харесай

Новият палат на Пловдивския митрополит

Гледката от Джамбаз тепе е може би една от най-красивите за Пловдив - пред вас са ширещите се Родопи, най-малко три от другите тепета, центърът на града, един от основните булеварди в града. И макар, че се намирате в средата на града, атмосферата е мирна и толкоз отдалечена от всичко останало под нея, че е като че ли е на километри разстояние.С други думи, идеална е за храм и още по-идеална за резиденция. Пловдивската черква и нейният митрополит откриха и двете тази събота, на Гергьовден, с охолно празненство и молебен, на който бяха поканени жителите на Пловдив, само че чиито публични посетители бяха няколко индивида, които мъчно можеш да видиш дружно на друго място - кметът Здравко Димитров, Георги Гергов и оръжейният търговец Петър Манджуков.
Гледката от новата централа на пловдивската епархия вдъхва примирение Фотограф: Антон Чепилски
Гледката от Джамбаз тепе е може би една от най-красивите за Пловдив - пред вас са ширещите се Родопи, най-малко три от другите тепета, центърът на града, един от основните булеварди в града. И макар, че се намирате в средата на града, атмосферата е мирна и толкоз отдалечена от всичко останало под нея, че е като че ли е на километри разстояние.

С други думи, идеална е за храм и още по-идеална за резиденция. Пловдивската черква и нейният митрополит откриха и двете тази събота, на Гергьовден, с охолно празненство и молебен, на който бяха поканени жителите на Пловдив, само че чиито публични посетители бяха няколко индивида, които мъчно можеш да видиш дружно на друго място - кметът Здравко Димитров, Георги Гергов и оръжейният търговец Петър Манджуков.
Гледката от новата централа на пловдивската епархия вдъхва примирение Фотограф: Антон Чепилски Да се свети неговото име
Хора идваха на красивото място през целия ден, като по остаряла църковна традиция, имаше два обособени входа - един за простолюдието и различен за скъпите маркови коли. Заснемането им, както на възобновената постройка на гръцкото учебно заведение и хората излизащи от тях бе неразрешено от защитата за всички медии с коментара " Не в този момент. После ще може. Сега единствено храма. "
Присъстващи на деня бяха ръководителят на общинския съвет на Пловдив Александър Дръжиков, както и основният проектант на града Димитър Ахрянов, който също е имал присъединяване в плановете на Джамбаз тепе. Фотограф: Антон Чепилски
" Св. Архангели " се намира на мястото на което, съгласно Пловдивската митрополия, се е намирал остарял храм, опустошен преди век. Храмът е впечатляващ и с изключение на прелестна площадка за наблюдаване на града, явно има вътрешна декорация, за която не са пестени средства. Това се дължи на ктиторите му, двамата съществени от които посрещнаха богослужението на специфични места от двете страни на входа - от едната Георги Гергов, от другата Петър Манджуков.
Реклама
Основният воин на деня обаче беше различен - пловдивският митрополит Николай, който в този момент открива нов превъзходен комплекс в самото сърце на Пловдив, за който по личните думи е мечтал още от както е встъпил в служба.
Мисията на митроплоит Николай е съвсем приключена - остават единствено декоративни дейности по новия храм Фотограф: Антон Чепилски
Въпреки, че храмът не е още изцяло приключен, има две аргументи ритуалът да е на 6 май, съобщи Николай. Първата - поради светия празник и с цел да може светите архангели да го пазят. Вторият - с цел да се празнува именния ден на господин Гергов, който има основна заслуга за това планът да се трансформира в действителност.
Старият храм " св. Архангели " се е намирал напълно наблизко до новият и се допуска, че там са се погребвали предходните митрополоити Фотограф: Антон Чепилски
Николай описа в резюме и историята по какъв начин Гергов е дарил постройката на Церетелевата къща, известна и като гръцкото учебно заведение. Той не можел да трансформира постройката в ресторант, тъй като имало прекалено много други наследници и бил ориентиран от татко си да я подари. Впрочем, самата постройка се озовава в благосъстоятелност на пловдивския предприемач като
На връх празника св. Георги господин Гергов отхвърли да разяснява ориста на пловдивския Панаир Фотограф: Антон Чепилски
В благодарственото слово на митрополита Гергов бе отъждествен на видните възрожденски предприемачи и му бе поискан триумф в бъдещите инициативи, с които безспорно щял да служи на града, с само страдание, че към този момент няма трофеи или ордени, с които би могъл да бъде награден за заслугите му.
Реклама И други помощници
Пловдивският митрополит очевидно е бил по-убедителен от Гергов, тъй като всичките наследници се оказват изумително сговорчиви. Според описа на Николай макар, че обитават в чужбина, те решили да се завърнат за една седмица, когато: " Продадоха. Не, подариха тази земя на нас, откакто смъкнаха цената от преди желаните 3 млн. лева на 700 хиляди ", показа в своето слово митрополитът.
Църковният парцел се намира на видно за града място Фотограф: Антон Чепилски
Списъкът с хора, които имат присъединяване в дарителството обаче е много по-дълъг. Включва някогашния министър председател Бойко Борисов, който до момента в който бил отпред насърчил Министерски съвет да отдели 500 хиляди лева за него, както и подаяние от Петър Манджуков от 100 хиляди лева Сред останалите имена бяха притежателят на " Инса " Георги Самуилов и притежателят на " Филикон 97 " Борис Калибацев, ректорът на УниБит Стоян Денчев, и други.
Част от хората взели участие в реконструкцията и новия градеж не можаха да дойдат, само че основните герои бяха на място Фотограф: Антон Чепилски
Строителството пък е осъществено от Вакрил Запрянов от " Запрянов -3 ", концесионер на кариерата в Горнослав, както и строител на пловдивския зоопарк, който за разлика от храма

Крайната сума вложена в двете здания не е ясна, само че единствено по начални сметки надвишава 1.3 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР