Гледката е като в картина на Лорънс Стивън Лоури, с

...
Гледката е като в картина на Лорънс Стивън Лоури, с
Коментари Харесай

В Северна Корея се ражда нов град

Гледката е като в картина на Лорънс Стивън Лоури, с хилядите си забързани служащи. Това обаче не е Северна Англия през 20 в., а днешна Северна Корея и величествената строителна площадка в град Самджийон. Виждаме служащи по дървените скелета, през прозорците зърваме и тези, които работят в незавършените здания. Някои придвижват разнообразни материали, други бъркат цимент. Изглежда всичко се прави на ръка в този пейзаж в студени тонове, в който доминират земята, елите и постройките с покриви в бледозелено или ръждиво алено. Това е колосален план, реализиран по персонално предписание на севернокорейския водач Ким Чен-ун. Целта е изцяло да се възвърне Самджийон, доста алегорично място на границата на страната.

Този град е административен център на окръг до китайската граница, само че по-важното е, че в този окръг се намира (според севернокорейската пропаганда) освен родното място на Ким Чен-ир, татко и предходник на Ким Чен-ун, само че и планинският връх Пектусан, именитата люлка на корейската нация.

Проектът включва музей на революционната активност, стадион за зимни спортове, нова железопътна линия до Хесан, 10 000 жилища и цех за пакетиране на боровинки и картофи, най-важните естествени запаси в региона.

Това е великански план. Такъв може да бъде подхванат единствено в монолитна страна като Северна Корея, където управляващите могат ненадейно да решат да вложат големи запаси с една единствена цел и да осъществят плана по властнически метод.

Резултатите може да са впечатляващи, както когато през 2016 година хиляди жилища бяха издигнати единствено за три месеца след наводненията в провинция Северен Хамгьон.

Но има доста въпроси дали се строи качествено и това важи освен за инфраструктурата.

Самият Ким Чен-ун изрази терзания по време на няколко инспекции на строителната площадка в Самджийон, изключително по време на една от тях предходната година, когато се снима с виновни лица, седнал върху купчина картофи.

Идеята беше да се насърчи развъждането на тази просвета, с цел да се разнообрази продукцията и да се води битка с дефицита на храни.

Качеството би трябвало да бъде водещо пред скоростта на осъществяването на градежа, сподели Ким на служащите, съгласно формалната организация КЦТА, която цитира изявлението му, че в случай че " постройките външно наподобяват добре, само че не правят работа, това ще огорчи бъдещите генерации ".

Той акцентира и нуждата от обезпечаване на електрическа енергия, задоволителна, с цел да трансформира Самджийон, " люлката на нашата гражданска война ", в " изтънчен планински курорт " в " най-богатия окръг на страната ", съгласно КЦТА.

Това е амбициозна цел в доста далечен планински регион, където зимите са извънредно сурови, а множеството пътищата не са асфалтирани.

Според локалните управляващи половината от дейното население в окръга, което наброява 25 000 поданици, е заето в поддържането на историческите му обекти, 20 % работи в селското стопанство, а останалите в индустрията, в това число хранителната.

Пхенян не е съобщил каква е цената на този план, който се планува да бъде завършван поетапно. Ким настоя той да е подготвен за 75-годишнината от основаването на Корейската трудова партия през октомври 2021 година

В Самджийон някои здания наподобяват приключени, само че други са единствено бетонни корпуси.

В Северна Корея огромна част от потенциала на армията се употребява за строителни планове и доста от служащите в Самджийон са бойци, които не почиват даже по време на " Чусок " - тридневния празник на жътвата, един от най-важните през годината.

Много студенти също бяха мобилизирани през ваканциите.

Северна Корея не постройка от дефицит на работна ръка, само че наблюдаващи считат, че интернационалните наказания, наложени на Пхенян поради нуклеарната му стратегия и програмата му за балистични ракети, оказват въздействие върху огромни планове като този в Самджийон или туристическата зона Вонсан-Калма на западното й крайбрежие, чието стартиране в употреба беше отлагано няколко пъти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР