Глазгоу, Обединеното кралство — Десетки млади британски синдикалисти блокираха достъпа

...
Глазгоу, Обединеното кралство — Десетки млади британски синдикалисти блокираха достъпа
Коментари Харесай

„Солидарност с Палестина“: Британски протестиращи се противопоставят на бордюрите, за да ударят улиците

Глазгоу, Обединеното кралство — Десетки млади английски синдикалисти блокираха достъпа до Instro Precision Ltd – дъщерно сдружение на Elbit Systems, което създава израелска военна инсталация – ​​в четвъртък в символ на митинг против продължаващите бомбардировки от Израел на линията Газа.

Митингът, който стартира рано сутринта на мястото на компанията в Кент, Югоизточна Англия, видя повече от 100 учители, учени, снабдители на здравни услуги и други, които разпънаха големи банери с надписи „ Работници за свободна Палестина “ и „ Англия: Спрете “ Въоръжаване на Израел ”.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Израелските сили убиха четирима палестинци в окупирания Западен бряг: WAFA Израел прави второ наземно нахлуване в северна Газа с въздушна поддръжка Съединени американски щати споделят, че „ няма доказателства “ Израелските сили са се насочили към Ал Джазира Анализ: Подходът на Съединени американски щати към Газа вреди ли на връзките с арабските й съдружници? завършек на списъка

Демонстрации против смъртоносната акция от израелски въздушни удари – които бяха стартирани в отговор на офанзивата на Хамас на 7 октомври против Южен Израел и които убиха повече от 7000 поданици на Газа, в това число 3000 деца – заляха Англия през последните седмици.

Но от дребни събирания до доста по-големи манифестации в градове, в това число Глазгоу, Манчестър и Лондон, където към 100 000 пропалестински деятели маршируваха в английската столица на 21 октомври, гласовете, осъждащи Израел, трябваше да се борят с държавното управление на Обединеното кралство, което даде обещание непоколебимата си поддръжка за министър-председателя Бенямин Нетаняху.

„ Те поддържат геноцид “

„ Няма подозрение, че английското държавно управление и западните медии като цяло са доста съучастници в това, което се случва в Газа “, сподели Жанин Хурани, която представляваше палестинското младежко придвижване на всеобщия пикет в Instro Precision Ltd, пред Al Jazeera. „ Те поддържат геноцид, който се разпростира там. “

Наистина, английската страна – която по време на Първата международна война обществено даде обещание да сътвори „ народен дом за еврейския народ “ в своята спорна декларация на Балфур от 1917 година – до момента отхвърля да работи по отношение на големите апели на английски деятели за напън върху Израел да спре бруталния си обстрел на Газа.

Повтаряйки сходни на американския президент Джо Байдън и френския президент Еманюел Макрон, министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак даде обещание да поддържа правото на Израел да отмъсти на Хамас, който умъртви към 1400 израелци по време на нападението си по-рано този месец.

Но във вторник Amnesty International, която счита Израел за страна на апартейда заради окупацията му на Западния бряг и блокадата му на следената от Хамас Ивица Газа, упрекна Израел в „ безразборни офанзиви, предизвикали всеобщо [палестинско] цивилно население жертви и би трябвало да бъдат разследвани като военни закононарушения ”.

„ Много е мъчно да се дефинира тъкмо какво влияние оказват [тези протести] върху английското държавно управление “, сподели пред Ал Джазира Крис Дойл, шеф на основания в Лондон Съвет за арабско-британско съгласие (CAABU).

„ Това, което виждаме, е лека смяна в езика [на английското правителство], с цел да се признае повече филантропичното страдалчество в Газа. Това, което не виждаме, е апел за преустановяване на обсадата или каквато и да е рецензия на израелските дейности в Газа, където са били ориентирани към цивилни уреди като учебни заведения, пекарни, лечебни заведения и водни съоръжения “, добави той.

Кари Харпър, уелски областен консултант и про-палестински деятел, твърди, че английската „ социална реакция “ е принудила държавното управление на Консервативната партия към тази тонална смяна, само че, сходно на Дойл, оплака се, че „ цялостната позиция остава непроменена “. < /p>

„ Няма уравновесен мироглед, няма апел за преустановяване на огъня и намирам за необикновено тъжно, че [правителството на Обединеното кралство] не е в положение да призове за мир “, добави тя. „ Това демонстрира невероятна липса на водачество. “

Решаващо завещание от митинг

Но за какво държавното управление на Обединеното кралство – изправено пред стотици хиляди пропалестински деятели, призоваващи за преустановяване на израелските офанзиви против към този момент обеднял анклав – обърна малко внимание на тази доста обществена проява на съпротива на неговата позиция? < /p>

Опитният пропалестински деятел Бен Джамал, шефът на основаната в Лондон Палестинска солидарна акция, призна, че „ огромните митинги “ рядко имат неотложен резултат върху смяната на държавната политика.

Но той добави: „ Трябва да признаете, че изграждате придвижване за смяна. “

Джамал беше един от 1,5 милиона души, които маршируваха в Лондон през февруари 2003 година против задаващата се война в Ирак. Той сподели пред Ал Джазира, че макар неуспеха да разубеди тогавашния английски министър председател Тони Блеър да се причисли към Съединени американски щати в нахлуването им в иракската страна, митингът е оставил след себе си решаващо завещание на митинг.

„ В рамките на това, което се случи след това – фактът, че нямаше оръжия за всеобщо заличаване [открити в Ирак] и последвалия безпорядък – имаше демонстрация на придвижване, което марширува [във Великобритания], което съумя да кажете, че поуките от това би трябвало да бъдат взети напред “, сподели английският палестинец.

Отхвърлен като „ сплашваща навалица “

Но доста английски пропалестински деятели се тревожат, че правото им даже да стачкуват е застрашено. По време на ранните дни на спора в Газа, да вземем за пример, министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Суела Брейвърман писа до началниците на полицията на Англия и Уелс, призовавайки ги да подхващат ограничения против избрани прояви на поддръжка за палестинците. А на 16 октомври тя отиде в X (бивш Twitter), с цел да изрази опозицията си против пропалестинските протестиращи, които тя разказа като „ сплашваща навалица “, скандирайки „ от реката до морето Палестина ще бъде свободна “.

„ Лозунгът беше общопризнат от ислямисти, в това число Хамас, и остава съществена част от антисемитския дискурс “, сподели тя.

Но с още пропалестински манифестации, планувани през идващите дни, в това число още един в Лондон на 28 октомври, деятелите от Обединеното кралство дадоха обещание да застанат един до друг с хората, които се сблъскаха с цялостната мощност на израелската военна техника през последните три седмици.

„ [Тези митинги изпращат] фундаментално значимо обръщение за взаимност към палестинския народ “, сподели Джамал. „ В Обединеното кралство и на други места има големи групи от хора, които не споделят възгледите на тяхното управление и които упорстват за смяна. “

 

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР