Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери отново са казали, че

...
Главното мюфтийство и регионалните мюсюлмански лидери отново са казали, че
Коментари Харесай

Доклад на САЩ: България отказва изграждането на нови джамии

Главното мюфтийство и районните мюсюлмански водачи още веднъж са споделили, че няколко общини, в това число София, Стара Загора и Гоце Делчев, не престават да отхвърлят, съгласно тях, с непрозрачни претекстове, настояванията им за създаване на нови или реорганизация на съществуващи религиозни обекти. Главният мюфтия Мустафа Хаджи е споделил, че е повдигнал въпроса на няколко срещи с кмета на София.

Това се показва на уеб страницата на Държавния департамент на Съединени американски щати в оповестен Годишният отчет до Конгреса на Съединени американски щати за религиозната независимост по света – Международният отчет за религиозната независимост. Този годишен отчет се показва според Международния закон за религиозната независимост от 1998 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той разказва статута на религиозната независимост във всяка обособена страна и обгръща държавни политики, нарушаващи религиозните вярвания и практики на групи, религиозни вероизповедания и лица, както и политиките на Съединени американски щати за поощряване на религиозната независимост по света.

Докладът дава обстоен и в действителност доклад за положението на религиозната независимост в 200 страни и територии и документира данни за нарушавания и злоупотреби, осъществени от държавни управления, недържавни структури и обособени лица.

В увода към последния отчет е представен президентът на Съединени американски щати Джо Байдън: „ Трябва да бъдем бдителни против надигащата се вълна от целеустремено принуждение и ненавист у нас и в чужбина и да работим, с цел да подсигуряваме, че никой не изпитва боязън да посещава религиозна работа, учебно заведение или публичен център, или да върви по улицата, носейки знаците на своята религия. “

В раздела за религиозните свободи в България през 2021 година се показва, че мюсюлмански водачи още веднъж са споделили, че няколко български общини са отказали позволение за създаване на нови или ремонт на съществуващи религиозни обекти.

Освен това, съгласно неправителствени организации сувенири с нацистки отличителни знаци и изображения не престават да бъдат необятно налични в туристическите зони в цялата страна и локалните управляващи в малко от тези места са реагирали на недоволствата. В отчета написа, че антисемитската изразителност е траяла да се появява постоянно в онлайн мнения и в уеб сайтове в обществените мрежи, както и в публикации в електронни и обичайни медии.

На публични места са се появили антисемитски графити, в това число свастики и обиди. Еврейската неправителствена организация „ Шалом “ е съобщила за зачестили случаи на антисемитска тирада на омразата онлайн в подтекста на пандемията от COVID-19 и продължаващите предизборни акции, както и за вандалски актове против еврейски гробища и монументи.

В частта за България в отчета е маркирано, че българският закон разрешава на регистрирани религиозни групи да разгласяват, внасят и популяризират религиозна литература, само че не преглежда правата на нерегистрирани групи във връзка с такива материали. Законът не лимитира привличането на нови симпатизанти и членове от регистрирани или нерегистрирани групи. Десетки общини, в това число регионалните градове Кюстендил, Плевен, Шумен и Сливен, имат наредби, забраняващи агитирането от врата на врата и разпространяването на религиозна литература без позволение, показва отчетът.

През септември 2021 година в обява в онлайн платформата за човешки права Marginalia е обявено, че националното броене е нарушило правата на децата в интерес на религиозните групи, като е било подценено законното право на децата на възраст 14-18 години на самостоятелна религиозна самоидентификация. Според изданието, написа в отчета, инструкциите за преброяването са разрешили на възрастните да усилят броя на членовете на религиозна група, като включат и децата си, което директно се е отразило на размера на държавната дотация за групата до идващото броене.

Главното мюфтийство и районните мюсюлмански водачи още веднъж са споделили, че няколко общини, в това число София, Стара Загора и Гоце Делчев, не престават да отхвърлят, съгласно тях, с непрозрачни претекстове, настояванията им за създаване на нови или реорганизация на съществуващи религиозни обекти. Главният мюфтия Мустафа Хаджи е споделил, че е повдигнал въпроса на няколко срещи с кмета на София.

От Главното мюфтийство са декларирали, че не престават да търсят способи за юридическото му признание за правоприемник на всички мюсюлмански религиозни общности отпреди 1949 година за връщане на почти 30 парцела, в това число осем джамии, две учебни заведения, две бани и гробище, заграбено от някогашната комунистическа власт.

Училищата започнаха да употребяват цялостния набор от учебници за православното християнство и исляма от първи до дванадесети клас през последната образователна година, отбелязва отчетът. Имаше утвърдени учебници по вяра от първи до трети клас, само че нямаше подготвени учители, които да ги употребяват. Евангелският алианс, група от 14 протестантски църкви и 16 протестантски неправителствени организации, се оплака, че Министерството на образованието отсрочва образованието на учители до 2022 година и обезпечава финансиране единствено за 40 % от претендентите, показват създателите на отчета.

Главното мюфтийство и сдружението Обединени евангелски църкви показаха угриженост, че им липсват запаси, с цел да изпълнят законовото условие за привеждане на религиозните си обучителни институции в сходство с университетските стандарти до края на годината и ще бъдат принудени да ги закрият, написа в отчета.

Представители на Евангелския алианс още веднъж споделиха, че протестантите не са получили справедливия си дял от държавното финансиране, евентуално тъй като не са били показани от една организация, макар че техният брой надвишава 1% от популацията.

През юни организацията „ Шалом “ е съобщила за стикери с нацистки знаци в транспортните средства на градския превоз в София и в ски лифтовете в Банско, както и за зачестили случаи на антисемитска тирада на омразата онлайн в подтекста на пандемията COVID-19 и продължаващите предизборни акции.

Лидери на еврейската общественост са изразили угриженост по отношение на периодическия вандализъм на еврейски гробища и монументи и възходяща съгласно тях наклонност на антисемитска и ксенофобска агитация и графити. През юни „ Шалом “ се е обърнала към локалните управляващи в Провадия, откакто открива, че остарялото локално еврейско гробище е превърнато в нелегално бунище и има кости, разпръснати към мястото.

Главното мюфтийство съобщи, че мюсюлманите са били обект на периодическа тирада на омразата, като да вземем за пример на митинг през ноември пред посолството на Турция в София против хипотетична интервенция на Турция в парламентарните избори, където участниците са скандирали „ Смърт на турците “. Мюфтийството цитира и няколко случая на обидни графити върху мюсюлмански парцели, като свастика на джамия в Пловдив през януари и непристойни изображения, изрисувани със спрей върху джамия в Казанлък.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР