Главният здравен държавен инспектор си отива, защото отказал да подпише

...
Главният здравен държавен инспектор си отива, защото отказал да подпише
Коментари Харесай

Сменят главния държавен инспектор Ангел Кунчев

Главният здравен държавен контрольор си отива, тъй като отказал да подпише заповедта за прекъсването на зелените коридори, сменя го проф. Мира Кожухарова, оповестява Скенер.нюз.

Метлата по високите етажи на властта продължава, като чистката стигна и до здравното ведомство, където служебният министър Стойчо Кацаров уволнява основния здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев. Заповедта за отстраняването на епидемиолога на републиката към момента не му е връчена, само че към този момент е подготвена, твърди медията.

Според осведомени формалната причина, поради която си отива доцент Кунчев, е безапелационният му отвод да подпише друга заповед – тази за ограничението на зелените коридори и смяната във имунизационния проект, която в последна сметка просъществува единствено няколко часа. Истината обаче е, че доктор Кацаров е влезнал в Министерство на здравеопазването с неприкрита злост към доцент Кунчев и предписание да го в профил от поста. Още до момента в който оглавяваше Центъра за отбрана правата в опазването на здравето, актуалният министър не един път е подлагал на критика остро противоепидемичните ограничения, отчетите на доцент Кунчев, даже го е заплашвал с търсене на наказателна отговорност.
Доц. Ангел Кунчев е основен държавен здравен контрольор повече от десетилетие, а през последната година безусловно изнесе на гърба си борбата с ковид. Като началник на всички РЗИ-та в страната той съумя да направи впечатляваща организация и на него се падна отговорността за множеството от тежките решения за ограниченията, рестриктивните мерки, тестването, логистиката за имунизациите, организацията на избори по време на пандемия. Като бонус, през цялото това време, беше разпъван на кръст от журналистически въпроси и въпреки на няколко пъти да беше на ръба на силите и нервите си, не си разреши да уволнява водещи от частни медии.

Проблемът с „ изчегъртването “ на Кунчев обаче може да се окаже сериозен, поради че огромна част от структурите на РЗИ в страната работеха, посредством точно на неговите умения да стимулира хората си на фона на мизерното възнаграждение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР