Главният ядрен учен на Иран Мохсен Фахризаде е убит с

...
Коментари Харесай

Най-важният ядрен учен на Иран е убит с картечница с изкуствен интелект, контролирана от сателит |

Главният нуклеарен академик на Иран Мохсен Фахризаде е погубен с картечница с изкуствен интелект, следена от спътник, съобщи главнокомандващ на иранската революционна армия, съобщи Би Би Си. 

, източно от столицата Техеран. Атакувана бе колата, в която се е намирал Фахризаде. Очевидци описват, че са чули тон от детонация, а след това - автоматизирана пукотевица. Фахризаде бе тежко ранен, само че лекарите не съумяха да го реанимират. Формално Фахризаде заемаше поста шеф на отдела за проучвания и нововъведения в иранското министерство на защитата, само че в чужбина е считан за водеща фигура в нуклеарната стратегия на Иран. 

В деня на нападението иранското министерство на защитата изнесе спорна информация за това по какъв начин е погубен ученият. Те обясниха, че е имало престрелка сред въоръжени лица и неговата защита. 

Иран упрекна Израел за нападението, а министърът на външните работи Мохамад Джавад Зариф го назова " терористичен акт ".

Генерал Али Фадави, заместник-командир в Революционната армия, съобщи през вчерашния ден в Техеран, че картечница е била инсталирана на пикап с марка Nissan.

" Картечницата се е фокусирала единствено върху лицето на мъченика Фахризаде и по този метод е бил убит единствено той, а брачната половинка му е останала невредима, макар че е стояла единствено на 25 см от него ", сподели още той. 

Фадави добави, че на мястото на случая не е имало нападатели. 

Върховен лидер на Иран аятолах Али Хаменей даде обещание да отмъсти за покушението и добави, че " желае наказване " за причинителите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР