Главният въпрос, на който се очаква да бъде даден отговор,

...
Главният въпрос, на който се очаква да бъде даден отговор,
Коментари Харесай

Най-голямата опозиционна сила в Турция търси нов лидер

Главният въпрос, на който се чака да бъде даден отговор, е дали опозицията ще има нов водач или ще продължи статуквото на Кемал Кълъчдароглу, несменяемия водач на НРП от май 2010 година

НРП е най-старата политическа партия на Турция, която е учредена от Мустафа Кемал Ататюрк и се смята за страж и последовател на неговите хрумвания и правила.

Конгресът трябваше да се състои предходната година, само че бе отсрочен - от една страна поради президентските и парламентарни избори през месец май т.г., а от друга - по разпореждане на водача Кемал Кълъчдалоглу.

Провалът на Кълъчдароглу на изборите през май, когато той изгуби против Ердоган, провокира разединение в опозиционната партия и докара до надълбоко отчаяние измежду електората. Исканията за оставка на Кълъчдароглу и за смяна и нов курс в политиките на партията не стихват към този момент месеци наред. Затова от конгреса се чака да спомогне за усмиряване на атмосферата.

Оформиха се два фронта. Единият от тях е на реформаторите, които упорстват за промяна на Кълъчдароглу поради загубата на изборите с вярата, че един нов водач ще укрепи партията и ще генерира нова сила в електората. Начело на това крило са кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и Йозгюр Йозел, който е претендент за поста водач на НРП на мястото на Кълъчдароглу.

Реформаторите незабавно след загубата на изборите подеха акция за оставка на Кълъчдароглу, която към момента продължава и се чака да има отражение на конгреса. Реформаторите съумяха на отчетно-изборната конференция на истанбулската регионална организация на НРП да реализират триумф - техният претендент Йозгюр Челик завоюва против претендента на Кълъчдароглу. Делегатите от Истанбул, които са най-голямата група, оповестиха в декларация, че ще гласоподават против досегашния партиен ръководител.

Другият фронт е на подкрепящите Кълъчдароглу. Дългогодишният водач на НРП си запуши ушите за настояванията за оставка, които заваляха след изборите. В отговор на въпрос дали ще има промени в НРП в изявление за в. " Сьозджу " Кълъчдароглу отговори с " да ". Той обаче засяга смяна в устава на НРП, а не на ръководителя на партията, макар че точно настояванията за оставката му са в основата на спора, споделят анализатори.

Трябва да се означи обаче, че редица от " тежките " структури на НРП - като да вземем за пример партийните организации в Измир и Балъкесир - оповестиха обществено, че ще поддържат Кълъчдароглу.

На конгреса ще имат право да гласоподават общо 1300 делегати. Близкият до опозицията анализатор Дениз Зейрек предвижда, че през двата дни на конгреса ще господства противоборството сред делегатите на двете трендове. Очакванията са, че няма да се мине без остри разногласия и напрежение.

Предстоящият конгрес на НРП притегля вниманието и на проправителствените публицисти.

Анализаторът от в. " Хюриет " Абдюлкадир Селви разяснява, че това " ще бъде най-критичният конгрес в политическата кариера на Кълъчдароглу, чието председателско кресло е в заплаха ". Според Селви разликата сред Кълъчдароглу и съперника му Йозгюр Йозел е намаляла.

" Говори се, че Кълъчдароглу може да завоюва най-вече със 100 гласа преднина. Но аз не съм сигурен. Ако завоюва, то ще е с доста по-малка разлика ", написа той.

Вятърът на измененията духа доста мощно в НРП. Исканията за коренни промени са освен в партийния актив, само че и в електората. При това става дума освен за смяна в водачеството на партията, т.е. подмяна на Кълъчдароглу с нов водач, само че и въобще за промени в тактиката на НРП.

Проучване на Института за промени в Истанбул демонстрира, че към 80-85 % от електората на НРП упорстват за промяна на водача на партията. В същото време в ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) претенции за промяна на водача имат към 25-30 на 100 от гласоподавателите.

С внимание се чака и изборът на членовете на партийния съвет на НРП, най-влиятелния групов орган на партията. Изборът за 60-те членове на новия състав на съвета на НРП ще се състои след избора на ръководител.

За отбелязване е, че кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, който поддържа Йозел против Кълъчдароглу, пое задачата да ръководи двудневния конгрес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР