Главният секретар на МВР Петър Тодоров, който във вторник подаде

...
Главният секретар на МВР Петър Тодоров, който във вторник подаде
Коментари Харесай

Комисар Радослав Начев оглави КАТ за броени дни

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, който във вторник подаде оставка след следващия случай с тежко потърпевш служител на реда поради трафика на мигранти, не е единственият мастит шеф, чиято глава падна. Само ден преди Тодоров да разгласи, че напуща поста си, неговият шурей Радослав Начев също е бил отхвърлен от служба. Преди по-малко от месец комисар Начев беше назначен за шеф на столичния КАТ.

В началото на седмицата 38-годишния полицейски началник е бил освободен от заемания пост със заповед, написана от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Рокадата в „ Пътна полиция “ към момента не е оповестена публично пред медиите, евентуално с цел да не се изяснява повода за промяната на комисар Начев. 
Отстраняването на Радослав Начев се дължи на разкритието, че той е шурей на основния секретар на Министерство на вътрешните работи в оставка Петър Тодоров – женен е за щерка му. Според вътрешния полицейски устав, обвързани фамилно и роднински чиновници на Министерство на вътрешните работи нямат право по едно и също време да заемат управителни постове, защото се основава опция за организирането на „ незаконна верига “. 

Радослав Начев беше назначен за шеф на столичната „ Пътна полиция “ в края на месец ноември след  масовата сеч на полицейски началници  от София по отношение на аферата „ Георги Семерджиев “. Зетят на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров размени на поста принуденият да се пенсионира Тенчо Тенев. 

Колеги на комисар Начев настояват, че той има знания в бранша, защото от 15 години работи в „ Пътна полиция “ и е извървял пътя от шеф промяна „ Пътен надзор “ до шеф на КАТ. Други обаче отвръщат, че комисар Начев просперира в службата поради авторитетния си тъст Петър Тодоров, който още през 2011 година вредил шурей си за краткотраен началник на „ Пътна полиция “ – Пловдив. По това време комисар Начев е бил единствено на 27-годишна възраст. Роденият в Пловдив Петър Тодоров беше назначен предишното лято за основен секретар на Министерство на вътрешните работи с декрет на президента Румен Радев. 
Важен подробност от биографията на Петър Тодоров е, че той е получил  не полицейско, а военно обучение – дипломирал се е през 1987 година в Националния боен университет „ Васил Левски “. 

Тодоров обаче има 35-годишен стаж в системата на Министерство на вътрешните работи, като от 2003 година насам е заемал разнообразни началнически постове в полицията в Пловдив. Мнозина сочат подалият оставка като основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров като най-близкия човек до президентския консултант и някогашен полицейски началник Пламен Узунов.
Отстраняването на шефа на „ Пътна полиция “ – София Радослав Начев обаче надали ще се отрази съдбовно на неговата кариера в Министерство на вътрешните работи. Комисар Начев напълно скоро ще бъде показан публично на новата си служба – заместник-директор на ОДМВР – Пловдив. Само преди месец шефът на пловдивската полиция Димитър Балев беше сменен от комисар Васил Костадинов, като се твърди, че тази полицейска промяна е инициирана от тандема Пламен Узунов – Копринков.

Запознати от вътрешното министерство позволиха, че Петър Тодоров е бил заставен да подаде оставката си и то освен поради тежката злополука с потърпевши служители на реда след гонка с мигранти на автомагистрала „ Тракия “. 
Към основния секретар на Министерство на вътрешните работи имал забележки и служебния министър председател Гълъб Донев, който недоволствал от работата на Министерство на вътрешните работи по случая с изчезналия Сашко в Перник, както и от дейностите на новия управителен състав на „ Гранична полиция “, селекциониран от Петър Тодоров. 

Допълнително против пловдивчанина недоволствали и мастити служители на реда от София, а вътрешния министър Иван Демерджиев също не бил срещу промяната на основния секретар.
Всъщност, оставането на Иван Демерджиев като вътрешен министър също не е доста несъмнено. Упорито се мълви, че той няма да изкара до края на служебното държавно управление и всеки миг ще бъде заменен.
Източник: Уикенд, crimesbg.com
 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР