Главният секретар на МВР Младен Маринов твърди, че службите не

...
Главният секретар на МВР Младен Маринов твърди, че службите не
Коментари Харесай

Случаят край Радомир: защо задържаха разследващ екип

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов твърди, че службите не са били осведомени за наличието на проверяващи публицисти край Радомир, оповестява.
Димитър Стоянов от уеб страницата " Биволъ " и  румънският му сътрудник Атила Биро бяха арестувани край града предходната нощ от полицията по време на следствие за източване на еврофондове.

Разследването на журналиста от Бивол и румънския публицист било подплатено с безапелационни доказателства, настояват от екипа. Поставили офисите на компанията, за която считат, че източва еврофондове, под наблюдаване. Започнало изнасяне на документи и машини. Те се товарели в коли, които пък напускали столицата.

Огромни поляни, наоколо до обитаемото място. Близо до жп гарата. Огромен кратер - 2-3 метра дупка, където горяха документи и техника ”, изясни проверяващият публицист от „ Биволъ ” Димитър Стоянов.

Журналистите изпратили контролна кола и също тръгнали към мястото . Разказват, че от самото начало държали връзка с ГДБОП.-->
 
Бяха осведомени. Ние движим това следствие, те вървят след нас ”, споделя Стоянов.

От Службите обаче отхвърлят да са знаели, че екип публицисти отиват на място. По процедура, на място, след получения сигнал бил образуван конфиденциален пост. 
„ Всички жители, било там публицисти, в това число и ние, когато не сме на работа, служителите на реда са длъжни да го ревизират, когато са на мястото на престъплението ”, изясни дейностите на полицията основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.

Неприемливото е, че ни стопираха да вършим журналистическата си работа ”, споделя обаче Стоянов.

Случаят получи сериозен отзив зад граница. „ Тази история ми наподобява като превишаване на пълномощия, само че почтено казано слага България в неприятна светлина в един миг, когато има и други страни в Европейски Съюз, които работят против свободата на словото ”, разяснява Весела Чернева, шеф на Европейският съвет за външна политика.
 „ Случаят демонстрира съществени дефицити в работата на Министерство на вътрешните работи - фактът, че те са арестувани по-късно на най-високо равнище се споделя,че не са арестувани ”, съобщи Иван Радев от Асоциацията на европейските публицисти – България.

Службите обаче виждат другата страна на монетата.  Категорични са, че полицията е работила според написаните процедури и не може да се приказва за напън. 
„ Можем да приказваме за приемане на сигнала, бърза реакция и по този начин както се работи за откриване на всеки един сигнал ”, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.  
От компанията, уличена в обявата на Бивол, отхвърлят всичко и оповестиха, че ще си търсят правата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР