Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд за обявяване на

...
Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд за обявяване на
Коментари Харесай

Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт

Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд за оповестяване на противоконституционност на разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗИДЗСВ), които се отнасят до закриването на профилираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и чиновниците, смяната в подсъдността на наказателните каузи, периодите за влизане на избрани текстове от закона в действие.

Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт освен не подсигурява отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, само че рефлектира отрицателно и върху наказателния развой заради заложени в него съществени проблеми и даже заплаха от парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства, се показва в настояването.

Предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се преглеждат като посягане върху самостоятелността на правосъдната власт, което нарушава правилото на разделяне на управляващите.

Разпоредбите за прекачване на делата в други органи на правосъдната власт основават условия за застрашаване на правната сигурност. Например – делата, по които не е извършено разпоредително съвещание, преписките и досъдебните производства, би трябвало да бъдат изпратени на способените съдилища и прокуратури в 7-дневен период от влизане на закона в действие. Реалното осъществяване на тези разпореждания обаче ще бъде значително затруднено поради спорно пояснение дали в инструкции 7-дневен период е допустимо делата да бъдат изпратени, при изискване че от 27.07.2022 година всички магистрати и чиновници следва да извършват отговорностите си в други звена на правосъдната власт.

Прехвърлянето на тези каузи в Софийския градски съд и окръжните съдилища в страната ще рефлектира върху бързината и успеваемостта на правораздаването, защото то е обвързвано с нуждата от материална и техническа обезпеченост, с обезпечаване на подобаващи условия за разглеждането им с оглед спецификата на делата. За правосъдните сформира ще бъде належащо време да се срещнат с тях и да ги насрочат в разпоредително съвещание. За някои каузи това закъснение може да има необратими негативни последствия, свързани с демотивиране на очевидци, с приключване на погасителната отминалост за гонене на обособени закононарушения и други

В настояването се обръща внимание, че две от преходните и заключителни разпореждания на ЗИДЗСВ задължават Висш съдебен съвет да преназначи магистратите от профилираните структури съгласно въведени наложителни квоти, освен това по неразбираеми критерии, генерирайки правна неустановеност и риск от непозволено допускане на преимущество на едни и дискриминиране на други прокурори, съдии и следователи.

Противоконституционно е законодателното решение и по отношение на правосъдните заседатели, съгласно което с влизане в действие на закона мандатът им се приключва. Създава се цялостна неизясненост и по отношение на уредбата на трудовите правни отношения на правосъдната администрация – нарушава се правото на свободен избор на мястото на работа, защото едно от промените планува наложително и случайно пренасяне на чиновници.

Някои от наредбите от Закона за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт (ЗИДЗСВ) влизат в директно несъгласие с Наказателно-процесуален кодекс, а Конституционният съд нееднократно е изтъквал условието за изясненост, непротиворечивост и точност на законите.

Закриването на цялостен тип профилирани съдилища и прокуратури без нужните гаранции за отбрана на правата и ползите на жителите, както и за несменяемостта на магистратите, ще затрудни значително естественото действие на правосъдната власт и осъществяването на интернационалните контракти, по които България е страна.

Главният прокурор показва, че в пълномощията на законодателя е да преценя по какъв начин да се уредят съответните публични връзки, само че закриването на специализирането правораздаване без съществуване на нужда и съответен публичен интерес накърнява открития в главния закон принцип, че България е правова страна и се ръководи съгласно Конституцията и законите на страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР