Главният прокурор утре няма да направи обръщението си към обществото

...
Главният прокурор утре няма да направи обръщението си към обществото
Коментари Харесай

Иван Гешев утре няма да прави обръщение пред БНТ?

Главният прокурор на следващия ден няма да направи обръщението си към обществото по Българска национална телевизия. Той го беше декларирал за предишния петък. След това го отсрочи за на следващия ден. В последна сметка към този момент се отхвърля от него. Това заяви в. „ Сега “.

Гешев се заканва да приказва, когато президентът се произнесе за уволнението му. Освобождаването му, гласувано от Висш съдебен съвет в понеделник, би трябвало да бъде утвърдено с президентски декрет. Държавният глава има право един път да върне топката на съвета за ново изговаряне. Не се чака тази седмица Радев да подпише декрет, твърди медията.

Негови съветници приказват, че той може да изчака и произнасянето на Конституционния съд по двата желае, заведени от Гешев и свързани с процедурата по уволнението му.

След като демонстративно напусна съвещанието на Висшия правосъден съвет в понеделник, до момента в който течеше процедурата по отстраняването му, основният прокурор Иван Гешев през днешния ден ще неглижира и парламентарната правна комисия.

Депутатите от правната комисия включиха в днешния си дневен ред чуването, поискано от самия Гешев предходната седмица. Тогава той пожела закрито съвещание, на което да приказва за съответни каузи за корупция и търговия с въздействие. Главният прокурор обаче към момента е в Страсбург. Той отпътува там в понеделник, посред съвещанието на съвета, заканвайки се да направи разкрия в европарламента. В мониторинговата група обаче основният прокурор прекара към 15 минути и не направи никакви разкрития. Още в понеделник Гешев разгласи пред Висш съдебен съвет, че се връща късно в сряда от Страсбург, тъй като има и обособени срещи с евродепутати.

Министърът на правораздаването Атанас Славов също взе участие в чуването в европарламента, само че той се включи онлайн. Гешев очевидно не е желал онлайн присъединяване. В понеделник, когато обясняваше на Гешев, че не схваща тактиката му да напусне съвещанието на Висш съдебен съвет, му сподели, че също има покана за Страсбург, само че избира да изпрати заместител, тъй като съвещанието в съвета и по-важно.

Зам.-главната прокурорка Даниела Машева е пратила писмо до правната комисия, с което моли чуването да бъде отсрочено. Тепърва ще стане ясно дали депутатите ще уважат молбата.

Откакто край колата на основния прокурор избухна гърмеж на 1 май, той действително единствено пътува. Още на 2 май отпътува за Турция, след това беше в Съединени американски щати, щеше да отпътува за Португалия, само че бурните събития в прокуратурата го стопираха. Сега е в Страсбург. Докато Висш съдебен съвет обсъждаше уволнението му Огнян Дамянов от Прокурорската гилдия вметна, че Гешев пътува повече от министъра на външните работи. " Съмнявам се неговите пътувания да способстват нещо за правосъдната власт ", сподели той. Пак по време на чуването излиза наяве по какъв начин Гешев сменя билетите си в крачка, по какъв начин му носят до Истанбул паспорта с американската виза и така нататък - все неразбираеми разноски.

Междувременно „ Сега “ се пробвали да получат информация за дневния ред и разноските на Гешев за командировката му до Съединени американски щати, само че прокуратурата не дала отговор.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР