Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес в окръжния съд в

...
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес в окръжния съд в
Коментари Харесай

Цацаров поиска спиране на фондация заради незаконно финансиране на партията на Местан

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе през днешния ден в окръжния съд в Кърджали иск за преустановяване на сдружението - " Асоциация Бату платформ ", посредством което съгласно държавното обвиняване нелегално е обезпечено финансиране на предизборната акция на партия ДОСТ. Това е политическата групировка, учредена от Лютви Местан, откакто бе изключен от всички управителни постове в Движение за права и свободи в края на 2015 година след тирада на почетния ръководител Доган, в която той предизвести: " такава ще бъде ориста на всеки, който се изправя против националните ползи на България ".

Чрез него нелегално е обезпечено финансиране на предизборната акция на политическата партия ДОСТ, оповестиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

В хода на следствие за закононарушение срещу политическите права на жителите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателства, че на 14.03.2017 година сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума.

Така получените средства сдружението „ Асоциация Бату платформ “ е употребило за закупуване на хранителни артикули – захар, брашно, ориз, макарони и други, разпределени в обособени пакети на обща стойност от по 30 лв.. Тези самостоятелни пакети са били превозени до разнообразни обитаеми места в страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по превозването, приемането и складирането на пакетите с хранителни артикули е осъществена от членове на „ Асоциация Бату платформ “ с дейното подпомагане на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ

ДОСТ няма никакво отношение със сдружението с нестопанска цел - " Асоциация Бату платформ ", за която прокуратурата твърди, че е финансирала нелегално предизборната акция на партията, оповестиха от пресцентъра на ДОСТ.

Пакетите са раздавани безплатно на български жители с мюсюлманско изповедание, с цел да бъдат стимулирани да гласоподават на изборите за 44-то Народно заседание.

„ Получаването на парични средства от неизвестен източник от непозната страна и разходването им за пропаганда и склоняване на български жители да упражнят изборното си право в интерес на избрана политическа партия е нарушаване на член 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Дейността на Сдружение „ Асоциация Бату платформ “ - гр. Кърджали е несъответна и на императивната възбрана в член 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е обезпечено финансиране на предизборната акция на Политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства с непостоянен генезис, което е нарушаване на член 162 алинея 1 от Изборния кодекс. Тази активност дава отговор и на признаците от справедлива страна на незаконния състав на член 167 от Наказателния кодекс “, декларира в исковата молба Цацаров.

Главният прокурор упорства Окръжният съд да постанови решение, с което да приключи записаното съдружие поради осъществяване на активност, която опонира на Конституцията, на законите и на положителните нрави, се споделя още в формалното известие.

Разследването стартира след полицейска акция в Кърджали при започване на март, когато бяха иззети 400 пакета храна. Тогава от партията на Лютви Местан излязоха с остра позиция, в която обявиха, че конфискуването е незаконно, тъй като става дума за тяхна благосъстоятелност, съответно фактурирана и заплатена по банков път със средства на Обединение ДОСТ.  От партията на Местан даже подадоха тъжба до прокуратурата за груба интервенция в предизборната акция.

След известието на прокуратурата през днешния ден,  ДОСТ излезе с опровергаване, в което декларира, че няма никакво отношение със сдружението с нестопанска цел - " Асоциация Бату платформ ", за която прокуратурата твърди, че е финансирала нелегално предизборната акция на партията.

 От ДОСТ допълват, че единствените хранителни артикули, чието разпределяне е било спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната акция, са били закупени със средства на партията на стойност 8431,29 лв..
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР