Главният прокурор Сотир Цацаров се изяви като говорител на кабинета

...
Главният прокурор Сотир Цацаров се изяви като говорител на кабинета
Коментари Харесай

Цацаров: Кабинетът е поискал европроверка и на съдилищата още отдавна

Главният прокурор Сотир Цацаров се изяви като представител на кабинета и в отсъствието на правосъдния министър Цецка Цачева заяви на съвещанието на Висшия правосъден съвет (ВСС), че има " неофициална информация ", че държавното управление е поискало фунцкионален разбор и на съдилищата от Службата за поддръжка на структурната промяна – орган на директно послушание на Европейската комисия.

" Имам информация - и тя е безусловно непотвърдена, че министърът на правораздаването и българското държавно управление са отправили искане от дълго време до Европейска комисия за такава техническа помощ на българските съдилища ", съобщи Цацаров пред членовете на Висш съдебен съвет. Днес след три несполучливи опита, кадровиците съумяха да съберат кворум и да стигнат до разискване на отчета на европейските прокурори за работата на държавното обвиняване.

Анализът беше оповестен преди повече от половин година (през декември 2016 година) и до момента като че ли болшинството от членовете на правосъдния съвет и основния прокурор Сотир Цацаров не желаеха рекомендациите и ограниченията по него да бъдат разисквани.

Репликата на Цацаров в четвъртък приличаше на контра на предлагането за разискване. Освен той беше внесъл и такова предложение - Висш съдебен съвет да изиска разбор за съдилищата и следствието. След като оповести " неофициалната информация ", с която разполага, той разгласи и че ще отдръпна точката.

По информация на " Дневник " в края на юни вицепремиерът по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева е отправила такова искане.

То не е имало доста явен фокус, като причините против такава инспекция, са че съдилищата имат друга конструкция и работа от прокуратурата. Подобен разбор би лишил повече време (и заел повече ресурс), а също така в одита на държавното обвиняване, както и в последния отчет на Европейската комисия има задоволително рекомендации и ограничения, които засягат работата на съдилищата.

Въпреки че в началото съобщи, че настояването на българските управляващи е от отдадвна, Цацаров след това добави, " че дори сега се разисква от представители на министерството " с такива от Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР