Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка относно всички осъдени на

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка относно всички осъдени на
Коментари Харесай

Проверка: Колко са осъдените и колко от тях са в затвора

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция по отношение на всички наказани на отнемане от независимост и пожизнен затвор, които не са арестувани за извършване на присъдата си.

В период до 2 февруари прокуратурите в страната би трябвало да се отчетат за срочността и успеваемостта на ограниченията и дейностите по привеждане в осъществяване на присъдите, както и да дават систематизирани отчети за общия брой формирани изпълнителни преписки с наложено наказване „ отнемане от независимост “ и „ пожизнен затвор “, по които не са издирени и арестувани наказаните с влезнали в действие присъди; информация за датата на изпращане за привеждане в осъществяване на правосъдния акт на съответните ОЗ „ Охрана “ при Министерството на правораздаването или Министерство на вътрешните работи, както и датата на приемането на уведомлението, че наказаният не е издирен.

Проверката би трябвало да откри усложненията, пропуските и нарушаванията, както и позитивни практики при осъществяването на наказванията, с оглед повишение успеваемостта на издирвателната активност, показват още прокуратурата.

Обобщените отчети ще бъдат оценени от прокурори от отдел „ Съдебен “ във Върховната касационна прокуратура. Ще бъде извършена и среща с професионалното управление на Министерство на вътрешните работи и с управлението на Генерална дирекция „ Охрана “ в Министерство на правосъдието за набелязване на съответни дейности по възстановяване на издирвателната активност при привеждане в осъществяване на наказванията „ отнемане от независимост “ и „ пожизнен затвор “.

Ще бъде разисквана и нуждата от правене на оферти на законодателни промени за повишение срочността и успеваемостта на дейностите по осъществяване на правосъдните актове, както и промени, целящи недопускане на наказани лица с влезнали в действие присъди да се отклонят от изтърпяване на наказванията и да останат ненаказани, се показва още от известието на прокуратурата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР