Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне имунитета на народния представител

...
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне имунитета на народния представител
Коментари Харесай

Цацаров поиска за втори път депутатския имунитет на д-р Георги Михайлов

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска събаряне имунитета на народния представител Георги Михайлов за данъчно закононарушение, заяви прокуратурата. Искането е отправено през днешния ден към Народното събрание.

То е наново, откакто на 8 ноември 2018 година Цацаров внесе искане за събаряне на имунитета на Михайлов поради занемареност и подписване на неизгодни покупко-продажби в качеството му на изпълнителен шеф на " Специализирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести “ ЕАД.

На идващия ден Михайлов даде единодушие за възбуждане на наказателно гонене против него, а на 13-и Софийска градска прокуратура образува наказателно произвеждане. На 22.11.2018 година Цацаров разпореди следствието на Националната следствена работа. Михайлов беше притеглен като обвинен на 26 юни за занемареност (престъпление по член 219 алинея 4 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс) с парична гаранция 15 000 лв..

Според обвиняването в интервала 31.07.2015 година - 18.04.2017 година в София като изпълнителен шеф на болничното заведение Михайлов не положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за предоставената му работа, от което са последвали обилни вреди, които са в размер на 164 106 лева Престъплението е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай, пишат от прокуратурата.

Михайлов е направил парични заплащания без правно съображение в интерес на сдружението „ Екофарм “ ЕООД в общ размер на 164 106 лева, въз основа на две фактури, издадени след приключване периода на контракта с „ Екофарм “ ЕООД.

Събрани са доказателства и за осъществено от Георги Михайлов данъчно закононарушение. Те дали съображение на наблюдаващия прокурор при СГП да одобри, че са задоволителни за привличане на Георги Михайлов към наказателна отговорност и за закононарушение по член 255 алинея 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. член 26 алинея 1 от Наказателен кодекс.

Главният прокурор наново е сезирал Народното събрание за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене на Михайлов за осъществено данъчно закононарушение, защото даденото от него документално единодушие, на съображение член 70, алинея 2 от Конституцията на Република България, не включва следствието и привличането към наказателна отговорност за осъществено от него закононарушение по член 255 алинея 1 предл. 1 и 2 т. 2 предл. 2 вр. член 26 алинея 1 от Наказателния кодекс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР