Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя идеята на новия правосъден министър

...
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя идеята на новия правосъден министър
Коментари Харесай

Цацаров съгласен за разследване на шефовете на ВКП, на ВАС и на главния прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров поддържа концепцията на новия правосъден министър Данаил Кирилов за създаване на механизъм за следствие и предварително освобождение на ръководителите на Върховния касационен и на Върховния административен съд и на основният прокурор .

Това съобщи Цацаров във Велико Търново, където взе участие в честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция и Деня на юриста, представен от БНР.

Припомняме, при встъпването си в служба новият правосъден министър Данаил Кирилов изясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предварително преустановяване на мандатите на ръководителите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/.
Мандатът на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров изтича след месеци.

Междувременно от БИПИ желаеха привикване на изключително съвещание на Съвета по използване на обновената тактика за продължение на промяната в правосъдната система. На това съвещание да бъде разисквано предлагането за следствие и предварително преустановяване на мандатите на тримата водещи магистрати оферират юристите от БИПИ.
 Извънредно съвещание на Съвета за правосъдната промяна оферират от БИПИ
Извънредно съвещание на Съвета за правосъдната промяна оферират от БИПИ

Възможността за промяна на шефовете на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и прокурор №1 да се разиска на Съвета

" Ние сме го обсъждали с господин Кирилов, през вчерашния ден то бе разисквано и с господин Тимерманс. Това предложение среща схващане и бих споделил доста мощна поддръжка от Европейска комисия. Не става дума за предварително преустановяване (на мандата - б.р.) . Става дума за механизъм за дисциплинарна отговорност, следствие в случаите на обвинявания за осъществено закононарушение ", сподели Цацаров. Вчера той имаше среща с първия вицепрезидент на Европейската комисия /ЕК/ в Брюксел Франс Тимерманс.

Главният прокурор не уточни по кое време се чака този механизъм да бъде направен и да стартира да работи .
 Сотир Цацаров обясни на Тимерманс какво работи Спецпрокуратурата
Сотир Цацаров обясни на Тимерманс какво работи Спецпрокуратурата

Подчертан бе и напредъкът по промените в правосъдната система

По думите на Цацаров, предлагането среща схващане и мощна поддръжка от Европейската комисия . В деня на юриста основният прокурор Сотир Цацаров пожела повече българщина и мисъл за обединяване. Той честити днешния празник на всички адвокати, търновци и българи и прикани да сме по-обединени и единни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР