Главният прокурор Сотир Цацаров обяви за неоснователно искането на ВМРО

...
Главният прокурор Сотир Цацаров обяви за неоснователно искането на ВМРО
Коментари Харесай

Сотив Цацаров отказа на ВМРО да иска закриване на Хелзинкския комитет

Главният прокурор Сотир Цацаров разгласи за безпричинно настояването на Вътрешна македонска революционна организация да стартира произвеждане за преустановяване на активността на Българския хелзинкски комитет (БХК) и да стартира следствие за работата на правозащитната организация. Това заяви прокуратурата. Искането на Вътрешна македонска революционна организация бе импортирано на 30 септември, като партията употребява проблема към предварителното освобождение на Джок Полфрийман и посочи, че БХК е направил " неприемлива интервенция в правосъдната система на България ".

В претекстовете се показва, че насилственото преустановяване на активност е допустимо най-тежката глоба. Изтъква се, че в сигнала липсват изказвания за активност на БХК, обвързвана с финансиране или подкрепяне на тероризма - учредения, при съществуването на които само основният прокурор може да желае преустановяване на активността на обещано юридическо лице. Твърденията в настояването на Вътрешна македонска революционна организация за оказан от БХК директен и индиректен напън и въздействие върху магистрати посредством проведени от правозащитниците семинари и обезпечаването на правосъдна отбрана на избрани хора " не сочат на неразрешена от Конституцията и законите активност, която предстои на инспекция ", се споделя още в претекстовете на Сотир Цацаров.

Пълните претекстове на основния прокурор:

" В подадения сигнал на бланка на " Вътрешна македонска революционна организация Българско национално придвижване " от Александър Сиди, депутат в Народното събрание на Република България и Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент, импортиран на 30.09.2019 година от Ангел Василев Чакъров в Информационния център, в Съдебната палата, бул. " Витоша " № 2, са направени претенции за:

1/ започване на следствие на активността на Сдружение " Български хелзинкски комитет " заради подозрение за директна и косвена интервенция в работата на правосъдната власт и нарушение на правилото на самостоятелност и безпристрастност на българските магистрати;

2/ иницииране на произвеждане пред окръжния съд, за преустановяване на Сдружението, заради нарушение на наредбите на чл.117 от Конституцията на Република България и Етичния кодекс за държание на българските магистрати, по отношение на член 13, алинея 1, т. 3, б. " б " ЗЮЛНЦ.

Твърди се, че " Сдружение " Български хелзинкски комитет " се намесва в самостоятелната правосъдна система на Република България, както директно (чрез мнения по каузи, лобистки апели до съда в интерес на подсъдимите, реализиране на процесуално посланичество на подсъдими лица), по този начин и индиректно (чрез организирането на безвъзмездни семинари и почитане с награди).

Разпоредбата на член 13 ЗЮЛНЦ урежда лимитативно хипотезите при съществуването на които регистрацията на юридическо лице с нестопанска цел се приключва, даже и в случаите когато то реализира общественополезна активност. Принудителното преустановяване на юридически индивид е допустимо най – тежката глоба и по тази причина плануваните хипотези в член 13 ЗЮЛНЦ следва да се ползват ограничаващо. И това е по този начин, защото юридическите лица с нестопанска цел, избрани да правят общественополезна активност са основани, с цел да подкрепят развиването и одобряването на духовните полезности, гражданското общество, опазването на здравето, науката, културата, да подкрепят обществено слабите, инвалидите и лицата, нуждаещи се от помощ, да пазят човешките права, околната среда и други цели /чл. 38 ЗЮЛНЦ/.

Сдружение " Български хелзинкски комитет " е зародило с вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел при Софийски градски съд, с решение по ф. д. 3168/1993 година, VІ- 21 с-в. В Устава на сдружението не е очакван краен период на реализиране на активността, а в член 4 е посочено, че задачите и дилемите, които сдружението си слага са свързани с организирането на систематични наблюдения върху обстановката с човешките права в България и чужбина; правенето на отчети за обстановката с правата на индивида и разпространяването им в страната и чужбина; правене, превеждане и разпространяване на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; образуване на конференции, семинари, обществени акции и други законни форми на гражданска активност, свързани със отбрана на човешките права, в това число и отбрана правата на обособени физически и юридически лица на територията на Република България и в чужбина.

В сигнала не се твърди реализираната от сдружението активност да обуславя включването му в листата по член 5 от Закона за ограниченията против финансирането на тероризма или да е ориентирана към подкрепяне на тероризма – учредения, при съществуването на които само основният прокурор, според наредбата на член 13, алинея 1 б. " в " ЗЮЛНЦ, е интензивно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за преустановяване на активността на сдружението.

Липсват изказвания и по отношение на останалите две учредения по член 13, ал.1, т.3, б. " а " и б. " г " [1]при съществуването на които всяко заинтригувано лице, в т. ч. подателите на сигнала, а и съответния прокурор, може да изиска от съда по регистрация прекратяването на Юридическо лице с нестопанска цел. В тези случаи, в сходство с функционалната си подготвеност, според чл.127 от Конституцията, Прокуратурата е оправомощена да предяви конститутивен иск за преустановяване на юридически лица /търговци или такива с нестопанска цел/.

Конституционното право на жителите да се сдружават, прогласено в член 12 е лимитирано само от възбраната за осъществяване на политическа активност, присъща за политическите партии и слагане на политически цели /чл. 12, алинея 2 КРБ/, както и от реализиране на активност, ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата на свободите на жителите, основаването на секрети или военизирани структури, или такива, които се стремят да реализират задачите си с принуждение /чл. 44, алинея 2 КРБ/.

Твърденията в настояването за преустановяване на активността на Сдружение " Български хелзинкски комитет " за оказан " директен и индиректен напън и въздействие върху българските магистрати " в нарушаване на член 117, алинея 2 от Конституцията на Република България, с оглед реализираните действия под формата на проведени безвъзмездни обучителни семинари за магистрати и обезпечаването на процесуална отбрана на избрани лица, като част от законно декларираните цели при регистрацията на сдружението, не сочат на неразрешена от Конституцията и законите активност, която предстои на инспекция, с оглед и на към този момент подхванатите дейности по реда на член 424 Наказателно-процесуален кодекс.

Подателите на сигнала като интензивно легитимирани да предявят иск пред Софийски градски съд, на съображение член 13, алинея 1 т. 3 б. " б " от ЗЮЛНЦ,, могат да упражнят това си право, в случай че смятат, че изказванията им обосновават постановяване на решение за преустановяване на активността на Сдружение " Български хелзинкски комитет. "

[1]Сдружението не е учредено по законния ред или е оповестено в несъстоятелност
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР