Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати сигнал до Инспектората на Висшия

...
Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати сигнал до Инспектората на Висшия
Коментари Харесай

Цацаров пита как съдия пуснал обвинения в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати сигнал до Инспектората на Висшия правосъден съвет и основния правосъден контрольор Теодора Точкова с искане да се ревизира придвижването по делото против ръководителя на Национално придвижване " Русофили " Николай Малинов и да се откри за какво профилираният съд е разрешил на Малинов да напусне България без да бъде поискано мнение от прокуратурата.

Бившият народен представител от Българска социалистическа партия и бивш издател на в. " Дума " Николай Малинов беше упрекнат в шпионаж при започване на месец септември, а съдът му дефинира мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 50 000 лв..

Цацаров е бил сезиран от наблюдаващия прокурор по делото Мария Макрелова, която показва, че юристите на Малинов са поискали да бъде анулирана наложената му на 10 септември възбрана да напуща страната. Причината за настояването е, че Малинов бил поканен на събитие, на което би трябвало да му бъде връчена държавна премия. Събитието е планувано за интервала 1-5 ноември в Руската федерация и инициирано от Фонд " Руский мир " и Международния славянски съюз.

От сигнала на Цацаров се схваща, че арбитър Андон Миталов е дал позволение Николай Малинов да напусне рамките на страната за посочения интервал, в който се организира събитието.

Според основния прокурор обаче магстратът се е произнесъл не по настояването за цялостна анулация на мярката, а е разрешил нещо, което не било поискано от отбраната – разрешил е на Малинов да напусне страната за съответните дати. Освен това не било желано мнението на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор по делото е на мнение, че има нарушаване на разпореждания от Наказателно-процесуалния кодекс.

Еднократното позволение за овакантяване на страна е направено,,директно ", без да има изговаряне на прокурор под формата на отвод и без съдът да е сезиран с тъжба против подобен отвод. Прави усещане, че в претекстовете на определението се сочи, че предмет на разглеждане е подадено " искане ", което обаче след това се дефинира като,,жалба ", се показва в сигнала на Цацаров.

Заради това основният прокурор упорства да бъде осъществена инспекция на това произвеждане, както и дали е законосъобразно решението на съдията, а единственият способен орган е Инспекторатът на Висш съдебен съвет.

Прокуратурата разгласява част от материалите по делото против Малинов - тук
Освен обвиняването против Малинов шпионският случай имаше още една последица - възбрана някогашният шпионин Леонид Решетников и " православният олигарх " Константин Малофеев да влизат в страната в идващите 10 години.
Повече за реакцията на Решетников четете тук, за тази на Малофеев - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР