Главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на новосъздадената от управляващите

...
Главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на новосъздадената от управляващите
Коментари Харесай

Сотир Цацаров и Пламен Георгиев в координирана атака срещу кабинета

Главният прокурор Сотир Цацаров и ръководителят на новосъздадената от ръководещите Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев влязоха през днешния ден в координирана офанзива против държавното управление.
Поводът бе рецензията на вицепремиера, отговарящ за правосъдната промяна, Екатерина Захариева, че при ареста на кметицата на столичния регион "Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова във вторник проверяващите "прехвърлиха границите ".
Външният министър направи този коментар преди ден, визирайки показността в дейностите на прокуратурата, полицията и КПКОНПИ, които оставиха Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да стоят над 5 часа с белезници на улицата.
"Мисля, че малко се трансферираха границите през вчерашния ден. Разбира се, въпреки това, всеки би трябвало да внимава какво прави и дали прави закононарушение. Оттук нататък ще се направи разбор. Това беше акция. Тя постоянно се прави много скрито и доста малко хора знаят. Неслучайно са профилирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса ", съобщи Захариева в сряда.
Ден по-късно Цацаров се възмути от изявлението на вицепремиера, запитвайки риторично дали това е позицията на цялото държавно управление по случая. Той даже се усъмни, дали споменаването на "граници " от външния министър не издава разминаване сред обществено огласените антикорупционни задължения на ръководещите и действителните им планове. В неговия звук влезе и Георгиев, който прикани кабинета да спре с обещанията за битка с корупцията. И двамата направиха изказванията си по тематиката пред организация "Фокус ".

Изявлението на Захариева било "смущаващ " сигнал към проверяващите
"Смущаващото в тази ситуация е, че думите – а точните думи бяха "прехвърлиха се границите " – са изречени не от какъв да е, а от вицепремиера, виновен за правосъдната промяна, и не къде да е, а на формален брифинг в Министерския съвет, директно след привършване на постоянното съвещание на държавното управление. Въпросът е какво обръщение, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и изключително към новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията, в случай че в тази ситуация става дума за първото им общо следствие за тежко корупционно закононарушение ", възмути се основният прокурор по време на формалното му посещаване в Рим.
Цацаров насочи и пряк въпрос към държавното управление – до каква степен изявлението на вицепремиера "кореспондира с необятно прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на държавното управление ".
"Най-после въпросът е дали изказванието, че още първите сполучливи взаимни дейности на прокуратурата и комисията са трансферирали границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер оглавява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е че има граница, която ние не би трябвало да прекосяваме, за мен явно има цялостно разминаване сред формалните заявления за битка с корупцията и действителните упования, които изпълнителната власт има ", прибавя основният прокурор не без самочувствието на човек, изравен над изпълнителната власт.
По думите на Цацаров, той няма визия за какъв разбор приказва Захариева и няма по какъв начин който и да е представител на изпълнителната власт да има присъединяване в разбора на доказателствата по това дело, което по закон е пълномощие единствено на наблюдаващите прокурори и на проверяващите органи.
"Иначе до момента на разбори, проекти и пътни карти сме се нагледали задоволително. Отдавна към този момент е време за деяние ", обобщава саркастично ръководителят на държавното обвиняване от италианската столица.

"Стига толкоз обещания. Обещанията за битка с корупцията бяха дотук "
В безусловно същия жанр звучи и реакцията на шефа на КПКОНПИ, който апропо е някогашен зависещ на Цацаров, прочут с това, че не съумя да открие данни за закононарушение в скандалния запис "Ало, Ваньо ", в който министър председателят Бойко Борисов разпореждаше на починалия началник на митниците Ваньо Танов да спре инспекция.
"Стига толкоз обещания. Обещанията за битка с корупцията бяха дотук. Оттук нататък към този момент има дейности и мисля, че извънредно време е, когато се виждат някакви позитивни резултати, да се даде и съответната оценка за това, което е свършено ", декларира Георгиев, също представен от "Фокус ".
"Разбира се, занапред съдът ще оцени нашите дейности, само че с оглед размера на събраните доказателства за мен тук съответно по този случай има цялостни учредения. Даже като някогашен прокурор мога да кажа, че аз бих бил благополучен да работя по един случай с толкоз изобилстващи доказателства и в действителност не знам в какъв подтекст е изработен този коментар ", продължава да недоумява шефът на антикорупционната комисия във връзка рецензията на Захариева.
По създание за показния арест на Иванчева и Петрова той повтаря едно към едно към този момент изразената от шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев позиция, че няколкочасовия престой на двете на улицата се налагал от условията на Наказателно-процесуалния кодекс.
"Ако не ме лъже паметта, член 162 от Наказателно-процесуален кодекс планува по какъв начин се прави претършуване и изземване. Чл. 162, несъмнено, приказва за пространства, само че в съответния случай се ползва аналогично и за автомобил. Нашият закон е безапелационен, че това процесуално-следствено деяние, с цел да има след това стойност, би трябвало да се извърши в наличието на лицето, което употребява в тази ситуация автомобила, т.е. госпожа Иванчева. Единственият вероятен метод да се извърши това претършуване е в наличието на госпожа Иванчева и тя би трябвало да бъде поканена в началото – даже законът го планува – да даде търсените движимости, а по-късно стартира и самото претършуване. Така че няма различен метод, по който да бъде осъществено ", изяснява Пламен Георгиев задочно на Екатерина Захариева.
По думите му проверяващите са желали да опишат деликатно всяка банкнота, с цел да не опорочат доказателствената им стойност и точно по тази причина се наложило двете арестувани да чакат от самото начало на мястото на ареста, до момента в който ги снимат медиите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР