Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил искане до Конституционния съд

...
Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил искане до Конституционния съд
Коментари Харесай

Цацаров пита законно ли е частни охранители да пазят вместо МВР

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил искане до Конституционния съд за оповестяване за противоконституционни текстове от новоприетия Закон за частната охранителна активност, с които се вкарва правото на частни охранителни компании да пазят урбанизирани територии.

Законът беше импортиран от депутати от ГЕРБ и признат скоростно на две четения, макар отправените предизвестия от сектора на охранителните компании, че текстове от него опонират на конституцията и европейското право. 

С атакуваните от основния прокурор текстове в Конституционния съд е очакван нов тип защита - на урбанизирана територия. Според спомагателните разпореждания в закона това са селищните териториии, които влизат в рамките на обитаемо място или селищно образуание, които са избрани с организационен проект.

Според Цацаров текстовете опонират на конституцията, съгласно която обезпечаването на публичния ред е приоритет на държавното управление:

" Главният прокурор смята, че с въвеждане на частна активност за защита на урбанизирани територии се нарушава конституционно плануванаъа подготвеност на Министерския съвет, уредена в член 105 алинея 2 от Конституцията – да обезпечава публичния ред. Наред с това неприемливо се засягат /прехвърлят се/ пълномощия на страната, осъществени от Министерски съвет и съответно от Министерството на вътрешните работи по запазване на публичния ред и националната сигурност, като тези пълномощия се разпореждат на търговци ", се показва в настояването на Цацаров.

Според него правото да се подписва контракт за защита на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще сложи жителите в състояние на взаимозависимост от неговата воля дали, до каква степен и посредством кого да се реализира частна охранителна активност в съответното обитаемо място.

" Това на процедура обективно лимитира опцията на държавните органи по Конституция, съгласно техните законови отговорности, да подсигуряват публичния ред. Допълнителни затруднения биха могли да се чакат, в случай че жителите осъществят правото си сами да договарят осъществяването на разнообразни типове частна охранителна активност, свързани с персоналната им цялост и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обсега на същата урбанизирана територия. Още повече и в този момент съществува опция по ЗМВР да се построяват звена „ Общинска полиция “ за запазване на публичния ред, защитата на обекти и така нататък /чл. 94 ЗМВР/, които действат при ясна законова уредба ", се показва в настояването.

В него се показва още, че с атакуваните разпореждания на законово равнище се разрешава безкрайно влияние от страна на частни охранители върху живота в обитаемоте места, без значение дали се касае за осъществяване на дейности, засягащи персоналния живот и имущество, упражняването на политически права, стопански действия или други.

Създава се непропорционална /и по тази причина недопустима/ взаимозависимост на поддържането на публичния ред в обитаемоте места от преценката и интензивността на частно правни субекти, а не от плануваните по Конституция и съответните закони държавни органи.

Основният мотив на основния прокурор е че опазването на публичния ред, който включва и отбраната от незаконни похищения по отношение на жителите и техните имущества, е парламентарен и законов ангажимент на Министерски съвет и Министерство на вътрешните работи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР